Inget ansvar. Anneli Lundström (KD), Eva Andersson (C) och Lill Jansson (FP) tycker att förvaltningen och Moderaterna är ensamma om ansvaret för felen som begicks vid försäljningen av Frödings förskola. Foto: Carina Svensson
Inget ansvar. Anneli Lundström (KD), Eva Andersson (C) och Lill Jansson (FP) tycker att förvaltningen och Moderaterna är ensamma om ansvaret för felen som begicks vid försäljningen av Frödings förskola. Foto: Carina Svensson

Tar inte ansvar för Frödings

Lerum

Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna tycker inte att hela alliansen är ansvariga för hur ärendet Frödings förskola har skötts.
– Det här får faktiskt Moderaterna ta ansvar för själva, säger Lill Jansson (FP).

I förra veckas tidning riktade de rödgröna hård kritik mot hur ärendet Frödings förskola har skötts. Henrik Ripa (M), som satt i riksdagen när ärendet behandlades, förklarade att Moderaterna tar på sig ansvaret tillsammans med de övriga borgerliga partierna. Detta tycker dock inte hans allianskollegor är rätt.

– Vi har ju inte gjort fel, menar Lill Jansson.

De många märkliga turerna i ärendet inleddes 2012. Då upptäckte kommunen att det inte fanns något bygglov för förskolan, det tillfälliga bygglovet hade gått ut två år tidigare.

Ny detaljplan

Kommunen ville ha en ny detaljplan för området, något som skulle kunna innebära ett permanent bygglov för förskolan. Men innan en detaljplan kan ändras ska diverse instanser yttra sig. Och Statens geologiska instituts förklarade att inget bygglov skulle beviljas om inte stabilitetsförbättrande åtgärder gjordes.

Förvaltningen föreslog politikerna att inte genomföra stabilitetsåtgärder eftersom kostnaden skulle bli för hög. Och allianspolitikerna beslutade hösten 2012 enligt tjänstemannaförslaget.

De rödgröna tyckte att informationen var väldigt oklar, och föreslog därför att en utomstående expert skulle titta på kostnaden för att göra stabilitetsåtgärder så att man kunde behålla förskolan, och fick detta inskrivet i protokollet.

Såg också brister

Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna förklarar nu att de också tyckte att det fanns brister i informationen, men att de vid detta tillfälle inte begärde att få det inskrivet i protokollet.

Det fanns ett förslag på att byggnaden skulle fortsätta att användas som förskola, men flyttas till Ekollonvägen. Men majoriteten bestämde att huset skulle säljas. Även i detta läge opponerade sig de rödgröna. Socialdemokrater och Miljöpartiet (Vänsterpartiet närvarade inte på detta möte) fick det inskrivet i protokollet att partierna ställer sig frågande till varför byggnaden inte flyttades istället.

Lill Jansson (FP), Eva Andersson (C) och Annelie Lundström (KD) menar att de i det här läget trodde att ärendet skulle komma upp inför kommunstyrelsen igen.

– Vi tänkte att den här frågan kommer väl tillbaka, det trodde vi var självklart, säger Eva Andersson.

Ärendet kom dock inte upp inför politikerna igen. Det blev istället delegering, vilket innebär att tjänstemännen kan fatta beslut utan inblandning av politikerna.

Saknar fingertoppskänsla

I det här fallet var det dock förutom chefen för sektor samhällsbyggnad också det dåvarande kommunalrådet som skrev under avtalet om försäljning.

– Huset beräknades som lös egendom, vilket innebar att ärendet kunde delegeras, men varför skrev då kommunstyrelsen ordförande under? Det är märkligt, tycker Lill Jansson, som menar att det saknades fingertoppskänsla när byggnaden såldes för ett så lågt pris.

Dyrt räknefel

Ett räknefel innebar nämligen att kommunen inte flyttade huset utan sålde det för 50 000 kronor till ett privat företag och hyrde en paviljong som den nya förskolan på Ekollonvägen huserar i idag.

Allianstrion drev efter bland annat den här händelsen igenom en förändring av organisationen, där inte kommunalrådet har riktigt lika mycket egen makt.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher