LillJanssonJPG

Vill se politik med mindre prestige

Lerum

LT ställer frågor till Folkpartiets Lill Jansson inför valet 2014

Beskriv den gångna mandatperioden?
– Den har präglats av mycket hårt arbete och fokus på ekonomin.  Vi har lagt mycket kraft på att få strukturer för att följa upp frågor och verksamheter, framför allt inom äldreomsorgen. Där har vi en bra, men alldeles för dyr verksamhet och vi har grävt för att ta reda på varför. Nu känns det tillfredsställande att vi vet mer och har fått ordning och styrsel – också på skolan.

Hur är det politiska klimatet?
– På det stora hela är det bra. Vi är olika partier och då kan vi inte alltid vara överens. Ibland blir det hårda diskussioner, men jag tycker att vi för det mesta håller det på en respektfull nivå.
– Vi har en organisation med stor maktkoncentration till kommunstyrelsen där väldigt många beslut fattas. Så har vi ett stort antal politiker som skulle kunna användas på ett mycket bättre sätt. Det är resursslöseri, men en fråga som kanske inte intresserar kommuninvånarna så mycket.

Hur har Lerum utvecklats de senaste fyra åren?
– På plussidan är att vi nu använder kommunens resurser på ett betydligt bättre sätt och att skolan visar bättre resultat. Positivt är också att samtliga skolor börjar vara med på banan och att vi har utjämnat skillnaderna mellan olika skolor genom medvetet arbete och fördelning av resurser efter socioekonomiska förhållanden.
– På minussidan är att byggandet av bostäder inte skett i den takt som jag hade hoppats på.

Vad har du och ditt parti bidragit med?
– Vi har satt större fokus på ekonomin och hur vi använder våra resurser. Kärnverksamheterna är viktigast och ska skötas på ett så smart sätt som möjligt. Så har vi sett till att investeringsramen minskat. Vi håller hårt i pengarna.

Vilka är de tre viktigaste frågorna att lösa de kommande fyra åren?
– Skolan, äldreomsorgen och bostadsbyggandet.
– Vi säger att vi ska ha en skola i toppklass och nu måste vi se till att vi får det. För mig handlar det om att kraftsamla – alla kan bidra mer. Vi har skjutit till mer pengar till specialpedagoger i vår budget, alla elever ska kunna läsa och skriva. Vår bedömning är att det inte just nu handlar om mer resurser till skolan, utan hur man använder de resurser man har.
– När det gäller äldreomsorgen måste vi ha fler olika typer av boenden, så att människor kan bo kvar längre hemma. Vi vill också ha en mindre detaljstyrd hemtjänst, flera privat hemtjänstföretag och äldrevårdscentraler där man kan samla särskild kompetens om de äldre.
– Så måste vi få fart på bostadsbyggande för skattebasens skull.

Har Lerum en bra skola och omsorg?
– Ja, men den kan bli bättre. Det finns inget skäl i världen till varför vi inte kan ha Sveriges bästa skola här i Lerums kommun. Vi måste ha en högre ambition med skolor och förskolor.
– Äldreomsorgen är också bra, men dyr. Vi ska inte ha bland den dyraste äldreomsorgen i Sverige. Jag tror att vi måste använda oss mer av modern teknik och fortsätta se över våra kostnader, så att vi gör saker på ett smartare sätt.

Antalet äldre ökar, hur ska vi klara de ökade kostnaderna?
– Genom att jobba mer förebyggande, införa ny teknik och bygga flera alternativa boenden. Vi måste också engagera civilsamhället och näringslivet. Fler företagare borde se äldre människor som en marknad, för här finns hur många servicetjänster som helst att utveckla.
– När det gäller ny teknik finns det också många nya tjänster som testats på andra håll. Som tillsyn med hjälp av internet i stället för personal som åker runt på nätterna, eller självgående damm-sugare. För de äldre som vill prova det. Det finns jättemycket som kan göras smartare.

Höjd skatt eller inte?
– Nej. Det är svaret idag. Om tio år, när vi har effektiviserat organisation och verksamheter fullt ut och ändå inte får ihop det kanske vi får tänka om. Det viktigaste är ju att ha en fungerande skola och äldreomsorg.

Har kommunen en välskött ekonomi?
– Nej, den är inte välskött. Vi kan inte följa upp kostnaderna och vi vet till exempel inte vad en plats på ett äldreboende kostar. Men det är ändå betydligt bättre idag än vad det var för fyra år sedan
– Så investerar man lite oklokt utan tanke på de framtida konsekvenserna, även om det också här är bättre idag när vi har fått igenom ett sänkt investeringstak. Självklart ska vi investera, och självklart ska vi ha en arena. Men kommunen kan inte ta alla kostnader, vi måste engagera civilsamhälle och näringsliv mer. Till exempel när det gäller att fixa till den nya badplatsen eller sponsra en bräda i bygget av nya bänkar på torget. Vi är ovana vid det, men vi måste bli bättre på att involvera fler.

Nöjd med den politiska organisationen?
– Det är alldeles för få som bestämmer alldeles för mycket. Kommunstyrelsen är i princip den enda nämnden, så det hamnar väldigt mycket ärenden och beslut där. Det betyder också en alldeles orimlig arbetsbörda för oss fritidspolitiker.
– Vi utnyttjar inte alla fritids-politiker som vi ska. Beredningarna borde få vara med mycket mer i beslutsfattandet.
– Jag är också förvånad över den prestige som finns idag mellan de politiska blocken. Vi borde kunna jobba på ett helt annat sätt i kommunstyrelsen för att se hur vi tillsammans kan lösa frågorna för kommuninvånarnas bästa.

Delat ledarskap eller inte?
– Nej. Folkpartiet tror att det kostar mer än det smakar och att vi kan använda våra resurser bättre.

FP har varit med och satt sig på tvären och splittrat alliansen. Är det inte risk för att ni skadat borgerligheten och ert parti?
– Vi är fyra olika partier, som inte är valda för att i alla lägen tycka likadant. Visst ska vi hitta kompromisser, men vi ska också driva vår egen politik.
– Nej, jag tror inte det har skadat oss, utan i stället fått oss att tydliga framstå som ett parti med hög integritet och ryggrad.

Är ni inga lagspelare – nu senast hoppade ni av budgetsamarbetet och la en egen budget?
– Visst är vi lagspelare, men det som märks är när vi inte är det, när det är viktigt för oss att driva vår egen politik.
– Vi kom aldrig så långt så att vi samarbetade kring en budget. Det är valår och vi ville vara tydliga med var vi står. Då är det fullt rimligt att lägga sin egen budget. Sen får väljarna bestämma vad de vill ha.

Hur eniga är ni inom partiet?
– I de stora frågorna är vi väldigt eniga, men självklart kan man inte alltid vara det. Skillnaden är att vi varit öppna med det och också låter folk rösta på det som de tror på. Partipiskan viner nog hårdare i andra partier.

Ni upplevs säga nej till mycket och petar i detaljer, stämmer det?
– Nej, vi säger inte alls nej till allt. Men ser vi att saker kan göras på ett bättre sätt, säger vi ifrån. Vår primära uppgift är att se till att skattebetalarnas pengar används på bästa sätt.
– Vi kommer att lägga oss i detaljer så länge det behövs. Vi upplever att det är därför vi är valda och att det är det våra väljare vill att vi ska göra.

Varför ska man rösta på ditt parti?
– För att vi prioriterar äldreomsorgen och skolan – och för att vi jobbar så hårt för att få ordning på kommunens ekonomi.

Personlig hjärtefråga?
– Äldreomsorgen. Jag vill ha en mer modern äldreomsorg där man själv får bestämma hur man vill bo och vad man behöver hjälp med. Vi liberaler menar att människor själva vet bäst hur man vill leva, också när man är gammal. Man måste få vara en individ ända tills man dör.lt34 LillFP_Ny

NAMN: Lill Jansson
PARTI
: Folkpartiet
ÅLDER: 49 år
FAMILJ: Sambo och två utflugna barn
BOR: Villa i Gråbo
GÖR: Tidigare rektor och chef för äldreomsorgen, nu webbredaktör och skribent på halvtid
AKTIV i politiken: Anmälde mig till Folkpartiet dagen efter mordet på Anna Lindh.
FÖREBILD i politiken: Har ingen. Gör det här på mitt eget sätt
DRIVKRAFT i politiken: Se till att alla ungar klarar sig i skolan och förändra synen på de äldre
TID på politiken: Upp emot 40 timmar i veckan
HÄMTAR kraft: Tränar löpning och siktar mot mitt tredje marathon till våren. Men också hos familj och vänner och på mina tänkarpromenader
RIKTIGT bra på: På att ha semester och koppla av och koppla bort. Men också på att genomföra det jag bestämmer mig för
PÅ nattduksbordet: Boken Att tänka snabbt och långsamt och en bok av Filip och Fredrik

  • Christina Lundin
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher