Foto: Daniel Elfvelin
Sandra Stridh (t v) och Ulrika Slottner (t h) är laddade inför veckoslutets bokmässa.

Framgångsrik i tuff bransch

Lerum

Bokbranschen är i rejäl gungning, men det avskräckte inte Ulrika Slottner från att starta ett eget förlag för tre år sedan. Fri från traditionella arbetssätt som sitter i väggarna har hon fått verksamheten att växa så att det knakar.
Med start imorgon deltar hon och hennes författare på Bokmässan i Göteborg.

”Bokbranschen har stora problem”, ”En bokbransch i kris”, ”Bokförsäljningen minskar kraftigt i Sverige”. Mediernas rubriker har inte varit någon rolig läsning de senaste åren, inte heller den dystra statistiken. Enligt Svenska förläggareföreningen minskade till exempel förlagens försäljning till kunder med 15 procent under 2013  jämfört med året innan. Men att det går att lyckas visar Lerumsbon Ulrika Slottner och hennes Idus förlag, som startade i november 2011. Detta efter att hon tjuvstartat med att ge ut en egen barnbok två år tidigare.

– Jag tror att jag har en fördel av att inte komma från bokbranschen och veta hur saker brukar göras. På gott och ont gör jag på mitt sätt och ofta fungerar det bra, säger den före detta it-konsulten.

Litet men mysigt

Vi sitter i solen på hennes rymliga altan, nu med ett runt gapande hål sedan poolen togs upp efter den heta sommaren. På ena sidan altanen ligger hennes hus, på den andra hennes kontor – det före detta garaget som hon delar med sina enda anställda, grafikern Sandra Stridh. Den lilla byggnaden består av en bottenvåning där bil är utbytt mot böcker, och en ovanvåning som också den innehåller travar med böcker, samt bord och stolar med plats för fyra personer. Inte dåligt med tanke på de få kvadratmeterna.

– Det är litet, men mysigt, säger Ulrika när vi gått upp för den branta trappan.

Får starka muskler

Just småskaligheten säger hon är nyckeln till framgång. Med kontor och lager i Göteborg skulle omkostnaderna ha dragit iväg. I snitt hämtas 300 böcker av en budfirma var fjärde dag, och det är Sandra som står för det mesta av packandet och bärandet.

– Så hon får bra motion och starka muskler, säger Ulrika.

Ytterligare ett sätt att spara pengar är att vara försiktig med att lägga ut böckerna på centralt inköp.

– Systemet fungerar dåligt och bokhandlarna kräver returrätt.

Istället har förlaget egna avtal med stora försäljare på nätet och många av dess böcker finns i alla fall hos bokhandlarna.

Fördubblad omsättning

Men även om Ulrika tänker smått, så är förlaget inte längre anonymt. Idag har man kontrakt med 170 författare och säljer runt 200 titlar i olika genrer. En fördubbling jämfört med förra året, liksom omsättningen som ökat från cirka 2,5 till 5 miljoner kronor. 

– Vi är inte längre ett av de minsta, utan ett mellanstort förlag, säger Ulrika.

Hon ser gärna att förlaget växer volymmässigt, men tycker att man nått en lagom nivå sett till antal författare, som hon vill ha en nära relation till. 

Berättelser som berör

Givetvis krävs ett skarpt affärssinne för att skapa ett vinnande koncept i en bransch som dalar, men för Ulrika handlar det inte alltid om att göra vinst på böckerna. Efter att ha förlorat en dotter 2002 brinner hon starkt för personliga berättelser som berör. Därför tar hon sig även an projekt som hon på förhand vet blir svårt att ens få att gå runt. 

– Att dessa människor skriver om sina innersta tankar och lägger i mina händer är jag väldigt ödmjuk inför. Det betyder mycket för mig att få jobba med dem.

Imorgon, torsdag, börjar så arrangemanget som är bokbranschens julafton, midsommar och nyårsafton i ett. Bokmässan i Göteborg är festen som hela branschen väntar på och arbetar stenhårt inför.

– Det ska bli jätteroligt att träffa författarna. Många av dem har jag bara haft mailkontakt med säger Sandra, som tidigare bara varit på mässan som besökare. 

Bröderna Herreys gästar

Till skillnad från de flesta andra förlag väljer Ulrika inte ut författare. I demokratisk anda får alla som vill vara med, vilket innebär 91 personer som får delta i tvåtimmarspass. Bland annat gästar två tredjedelar av bröderna Herreys. Louis är moderator medan Per är aktuell som författare. 

– När jag var 13 år fick jag mitt första jobb i deras fanclub, efter att ha köat i flera timmar. Och förra året var Per på bokmässan med sin första bok så då tänkte jag att jag ville träffa honom igen, 30 år senare. Nu ger jag ut hans andra bok, Kungen i djungeln.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det