Dags att höja skatten?

Debatt

Med intresse följde jag i fjol diskussionen om affären kring ”Frödingsförskolan”. Försök gjordes från den moderata kommunledningen att bortförklara en både onödig, för kommunen kostsam och helt regelvidrigt genomförd affär. Kritiken mot denna förlustaffär var hård också från övriga partier i den borgerliga alliansen. Döm om min förvåning då jag nu tar del av kommunalrådet Ripas analys ”misstag av alliansen”.

Varje gång vi Sjöviksbor kör in i Sjövik påminns vi om denna” tokaffär”, utkastat på kommunens mark står paviljongerna och förfaller. Själv tror jag inte att förlusten stannar vid fem miljoner kronor, det ligger nära till hands att kommunen än en gång kommer att få ta ansvar för dessa paviljonger med därvid ökade miljonkostnader. Många skattebetalare tror jag funderar kring hur i all världen Lerum skall klara vård skola och omsorg för nästa mandatperiod utan att höja utdebiteringen.

Gymnasiet sjunker ner i dyn, vad kommer det att kosta? Men den största osäkerheten finns i eventuellt ökade kostnader för tunneln till Ryaverket där kommunen stämts av entreprenören av tunnelbygget vilken kräver 100-tals miljoner kronor på grund av att man menar sig inte fått relevanta underlag.

Man menar att de underlag man fått från kommunen är missvisande av flera skäl. Vän av ordning har kanske trott att detta var uteslutet med tanke på den risk kommunen löper i detta avseende, att man hade sett till att underlaget var vattentätt och ej kunde ifrågasättas av någon. Då kanske någon menar att en kostnad utöver antaget avtal skall delas med Gryab. Men så är icke fallet! Lerum har i avtal åtagit sig att ökade kostnader till 100 procent skall tas av Lerumsborna.

Avtalet har undertecknats av kommunalrådet Ripa. Att snabba på anslutningen till Gryab till varje pris tror jag beror på kommunalrådets ambition att kraftigt bygga ut kommunen och skapa utrymme för denna på detta sätt. Ser man på de budgeterade kostnaderna är dessa orimligt höga och med en förlust i rätten blir resultatet katastrofalt för oss skattebetalare i Lerum.

Att man nu hör rykten om att en förlikning är förestående sänder en kall kåre nedför ryggraden, hur skall en kommun med Lerums rekord av dåliga affärer, som den med förskolepaviljongerna klara något sådant. För oss skattebetalare tenderar nota bli dyr för att Henrik Ripas gamla mål att göra Lerum till ett nytt Vellinge skall bli verklighet.

Skall Lerum klara vård skola och omsorg vilket verkar vara de flestas önskemål måste man ta höjd för de orimliga kostnader som kommer till för byggandet av avloppstunneln och se till att de högtflygande planerna om ett nytt Vellinge kommer på skam.

 

  • Bo Dockered, Sjövik
En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. skoj att du glömmer resterande partier i alliansen. det är väl 4 partier ingående i ”regeringen” i lerum även om det pågår ett desperat arbete med att skylla ifrån sig och lasta allt på m.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher