Foto: Rolf Svensson
Det tog fyra timmar att få turbinernas delar på plats igen. Här lyft den stora turbinens ledhjul.

Kvarnens turbiner på plats igen

Stenkullen

Ett stort steg är taget för att få Hillefors grynkvarn i bruk. Efter sju år lyftes turbinerna på igen förra veckan, och nästa år hoppas kvarnens förening kunna tillverka havregryn igen.

Det var 2008 som de hårt rostangripna turbinerna togs upp och lades i ett så kallat elektrolysbad, där rosten omvandlades till järn med hjälp av likström. Ingen kunde då veta hur lång tid det skulle ta, eller hur mycket pengar det skulle kosta att få turbinerna på plats igen.

Det stora problemet har varit att få den stora turbinen från 1896 i körbart skick. Det visade att dess löphjul och axel hade skadats så mycket att man var tvungna att gjuta nya. Det så kallade ledhjulet, turbinens ”gaspedal”, har blästrats och målats om.

Tungt lyft

En räls användes när turbinerna togs upp, men när de skulle på plats igen förra tisdagen valde man istället en lyftkran som hjälpmedel.

– Löphjulet och axeln väger ungefär två ton, så det är ingenting man kånkar omkring på direkt, säger Rolf Svensson i Hillefors grynkvarns museiförenings styrelse.

Enligt Birgitta Waldenborg, även hon styrelsemedlem, har renoveringen tillsammans med arbetet kostat mellan 700 000 och 800 000 kronor.

– Vi kunde inte ana att det skulle gå på såna här stora summor, säger hon.

Tvingats vänta

Den ideella föreningen har tvingats vänta på segdragna processer när de i omgångar sökt pengar från Riksantikvarie-ämbetet.

– Vi har ansökt via länsstyrelsen och sånt där tar evighetslång tid, säger Birgitta Waldenborg.

Den 28 september har före-ningen öppet hus för att visa hur långt man har kommit. Förra veckans avancerade lyft av turbinen var en viktig och efterlängtad milstolpe, men än återstår mycket arbete innan kvarnen kan tas i bruk igen. Och mer pengar behövs. Ångpannan är utdömd och en begagnad ersättare kostar 300 000 kronor.

– Det går också att köpa torkad havre och hyra in en ångpanna för att preparera dem, säger Brigitta Waldenborg.

Rätt till vatten

Förhoppningen är att turbinen ska snurra igen nästa år, då föreningen firar 30-årsjubileum.

Enligt Rolf Svensson krävs då även en insats från Lerum Energi, som tog bort kvarnens slussport i samband en ombyggnation.

– Men vi har ett domstolsbeslut på att man inte kan neka oss vatten den dagen vi säger att vi vill ha det. Och när vi nu satt in turbinen igen har vi visat att vi menar allvar.

Planen är att göra kvarnen till ett populärt besöksmål och föreningen har lämnat ett förslag till kommunens tjänstemän, då man behöver parkeringsplats samt dra in vatten- och avlopp.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det