• FOTO: PER ANGER
    FÖRETAGARFAMILJ. Anne och Björn Bertelsen, tredje respektive andra generationens Bertelsen på Berteco i Stenkullen.
  • FOTO: PER ANGER
    STÖTDÄMPANDE. Det är ett polyetyrengolv av den här typen som har lagts i äldreboendet i Partille.

Bertecos golv ska minska fallskador på äldreboende

Stenkullen

Stenkullenföretaget Berteco kan vara en helt ny marknad på spåret.
Företaget som normalt jobbar i idrottshallar lade för en tid sedan ett golv i ett äldreboende i Partille.

Stenkullenföretaget Berteco startades 1982 av nuvarande ägaren Björn Bertelsens pappa. Sedan dess har man levererat och underhållit idrottshallsgolv i hela Sverige, och även i bland annat Norge, Polen och på Grönland. Sedan 1997 är det Björn Bertelsen som äger och driver företaget, som har sju anställda.

1986 var företaget först i Sverige med att börja lägga polyuretangolv. Man vänder sig bland annat till kommuner och skolor.

Golv i ny miljö

Nu kan en helt ny, potentiellt enorm marknad, vara på väg att öppna sig för företaget. För en dryg månad sedan lade nämligen Berteco sitt sportgolv i en helt ny miljö.

Fyra lägenheter i en nybyggd avdelning på äldreboendet Forellen i Partille kommun, totalt 380 kvadratmeter, har försetts med i princip samma typ av golv som annars återfinns i idrottshallar. Syftet är att minska fallskadorna på boendet.

Detta sker dels genom att golvets friktion gör det svårare att halka. Men också genom att golvet dämpar stöten, på samma vis som det gör i en idrottshall.

Satsningen ska utvärderas

En annan typ av stötabsorberande golv har lagts på försök i ett äldreboende i Sunne kommun. De bägge satsningarna ska utvärderas av forskare på Karlstad universitet.

Det är bara en av de fyra avdelningarna på det ombyggda boendet Forellen som fått det stötdämpande golvet. Detta gör att forskarna kommer att kunna jämföra skillnaderna mellan hårda och mjuka golv på ett och samma boende.

Om försöker faller väl ut kan även andra äldreboenden komma att följa efter i framtiden.

– Det kan finnas en jätteframtid i det här. Det finns ju många utslitna äldreboenden, och det byggs även nya, säger Björn Bertelsen.

Han får medhåll av dottern Anne Bertelsen, som också hjälper till på företaget.

– Det är kul att vara med på det här om det kan minska skadorna. Och det är klart att vi ser det som en möjlighet i framtiden, säger hon.

Dyrare än vanligt golv

Att lägga ett stötdämpande golv är betydligt dyrare än ett konventionellt golv. Med om satsningen slår väl ut kan det finnas stora vinster att göra.

Fallolyckor orsakar varje år stort lidande och stora kostnader i Sverige. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, står fallolyckorna för drygt 70 procent av skadorna bland personer mellan 65 och 79 år. Bland dem över 80 år ligger fallolyckorna bakom 90 procent av alla skador.

Folkhälsomyndigheten har uppskattat att fallolyckor bland äldre kostar samhället uppemot 14 miljarder kronor per år.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det