• Spännande nära. Martin och Hans Falklind vid Säveån, som visade sig väldigt mycket mer intressant än de först hade anat. Foto: Johan Falklind
  • Den eftertraktade Säveålaxen. Bild ur det filmmaterial om lax som kommer att visas under kvällen. Arkivfoto: Martin Falklind

Med linsen mot Säveån

Lerum

Martin Falklind har utforskat världen. Nu vänder han blicken mot något betydligt närmare hemmet – Säveån. Och han gör det tillsammans med sin pappa Hans Falklind.
Ikväll har Lerumsborna chansen att se den makalösa naturen inpå knuten på ett nytt sätt i rörliga och stilla bilder.

Kommunborna har chansen att bli hänförda. Och det redan ikväll. Martin Falklind, Maria Ålander, Niclas Åberg och Hans Falklind beskriver nämligen Livet vid Säveån med fotografier, filmklipp och föredrag i Dergårdsteatern i kväll.

Både Hans och Martin Falklind är kända för många Lerumsbor, Hans för sina naturfotografier och Martin för sina filmer.

– Det här är första projektet vi gör tillsammans, och det har varit väldigt kul, säger Hans, och Martin insämmer.

Under arbetets gång har de lärt sig av varandra. Båda har ägnat mycket tid och engagemang åt sina respektive specialområden, för Martin är det fiskar och för Hans fåglar. I det här projektet fick de chans att dela sin kunskap.

Ny värld i världen

– För mig blev det en ny värld i världen, säger Martin med ett leende.

Och Hans inflikar att samma sak gäller för honom.

Martin har varit ute på mängder av olika äventyr på många olika platser i världen. Men nu är det alltså området runt knuten som lockar. Och det var mer spännande än han trodde.

– Vi upptäckte mer och mer ju mer tid vi ägnade åt att utforska ån och området runt omkring den, säger han och fortsätter:

– Nu vill vi upplysa människor om vad som finns nära.

Hans inflikar:

– Vi har jättefina vandringsleder och tar man sig tid finns det mycket fågelliv här, som till exempel kungsfiskare. Det finns även bäver i Säveån, och några av dessa djur är fångade på bild av naturfotografen.

Säveån är unik

De framhåller att Säveån är unik på många sätt.

– Det är ett av Sveriges vattendrag där det finns flest bostäder intill. Ån rinner ända uppe från Boråstrakten, via Vårgårda, Alingsås, Lerum, Jonsered, Partille, Göteborg och ut i havet, säger Martin och fortsätter:

– Säveån hyser dessutom den hotade Säveålaxen, en storvuxen lax som det bara finns cirka 700 exemplar kvar av.

I denna smala remsa av natur som ringlar sig fram genom industrier och städer, finner man faktiskt flera hotade arter. Kungsfiskare, forsärla, flodpärlmussla och utter för att nämna några.

Martin har gjort flera filmer som har sänts på SVT men också i andra kanaler i över 20 länder. De senaste tio åren har han jobbat tillsammans med sin sambo Maria Ålander, som är journalist och filmproducent.

Paret har spenderat många timmar det senaste året med att provfilma och kartlägga möjligheterna för att göra en större, internationell naturfilm från regionen runt Säveån. Ett sådant projekt skulle ta flera år och kräver stora resurser, och deras redan insamlade intressanta material kan utgöra underlag för att söka medel för det stora projektet.

Idag, onsdag, sker alltså en föreläsning med bild- och filmvisning för allmänheten i Dergårdsteatern.

Första halvan av föreläsningen ägnas åt djur, natur och vad som görs för att skydda och bevara Säveån. Under den andra halvan kommer experten Niclas Åberg att berätta om hur Säveån och havet hänger ihop. Hur laxar och havsöringar förbinder Säveån med kusten och Färöarna.

– Föredraget passar alla som är intresserade av sin närmiljö i allmänhet och djur, natur och fisk i synnerhet, säger Martin.

Unga, upp till 18 år, går in gratis. Och intäkterna från kvällen går oavkortat till fiskevård och ungdomsaktiviteter.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det