Julia Franzén blev blixtförälskad i Hollywood och ska nu resa dit för tredje gången. Foto: Daniel Elfvelin

Julia lever drömlivet i Hollywood

lt-personligt

LERUM: Julia Franzéns resa till Hollywood tog henne rakt in bland kändiseliten.Hon trivs i de glamorösa miljöerna, men har sin trygghet i det lantligaste av Lerum. Efter nyår bär det åter av till Los Angeles pärla där hon ska ta itu med plan A i sitt liv, att bli programledare.

Regnet hänger i luften och färgen på himlen ger hela naturen en trist grå nyans. Julia liknar den svenska hösten med att hamna i en mörk kastrull, till vilken någon lagt på locket. Och det är hit hon återvänt från ett soligt, ljust Los Angeles. Så sent som dagen innan landade hon på Landvetter flygplats och resväskan står fortfarande ouppackad i hallen i föräldrahemmet. Ändå är det med ett stort och piggt leende som hon öppnar dörren. Faktum är att hon ser oförskämt pigg ut, men resvan som hon är har Julia utvecklat en teknik för att undvika jetlag.

– Jag dygnar och är uppe hela natten innan jag åker. Sen är jag så trött så att jag sover hela resan.

Väggarna inne i det ganska lilla huset på Haråsvägen är till stor del fylld av storasyster Linneas konst. Stilen går igen, men mitt i raden hänger en tavla som sticker ut. Det är Julias enda bidrag till samlingen och föreställer en blond tjej i vit klänning. Man ser bara ryggtavlan, men det går inte att ta miste på glädjen där hon står längst ut på en klipphylla med armarna uppsträckta och tittar ut över ett stort, blått hav.

– Den målade jag i somras innan jag åkte till Hollywood för andra gången, berättar Julia.
Första resan skedde 2012 då hon jobbade som au pair och tog hand om ett par treåriga tvillingar. Efter att ha bott hemifrån i två år var det en omställning att flytta in hos en främmande familj med regler att förhålla sig till, men de skulle komma bra överens.

Nyfikenheten på Hollywood har varit stor så länge hon kan minnas, och platsen visade sig vara ännu bättre än vad hon drömt om, ”fullt med Julior överallt”. Hon har alltid trivts i Lerum som är hennes trygga bas, men ändå inte känt att hon helt passat in utan att hon synts och hörts för mycket. En sida som hon innan Hollywood sällan fått utlopp för. Ett undantag var på Torpskolans kabaréer.

– Jag var med under Rolf Klangs sista år på skolan och det var kul att få ta del av hans kunskaper. Jag har aldrig kunnat sjunga eller dansa, men jag älskar att stå på scen och prata, säger Julia, som sedan hon var 13 år drömt om att bli programledare.

Med sitt öppna och oblyga sätt skulle hon snart komma att bli en efterfrågad gäst på festfixarnas listor och hänga bland Hollywoods kändiselit. Men enligt Julia var det i första hand inte utseendet med sina 182 centimeter och lysande blonda hår som gav henne tillträde till de exklusiva miljöerna.

– Det kryllar av snygga tjejer stöpta i barbieform. Problemet är att många inte vågar vara sig själva. Jag vågar vara bonnig, flummig och säga vad jag tycker. Kändisarna är trötta på Hollywoodytan, de vill ha djupa och äkta människor.

Hon har alltid gillat smink och fina klänningar, men vill heller inte dölja den andra sidan av sig själv – den obrydda tjejen, direkt präglad av en uppväxt i en familj med grisar och hönor på tomten. En Julia som inte har några problem att stoppa fötterna i foppatofflor och åka till pizzerian i Lerum centrum.
Det har blivit resor både till Las Vegas och Saint Tropez. Festen som väckt störst uppmärksamhet hemma i Sverige är dock den på Playboy Mansion. Både på hennes egen blogg och i en kvällstidning går det att se bilder på Julia från festen, som hon har dubbla känslor inför. Samtidigt som det var en väldigt rolig fest är det ett ställe där alla blir bedömda efter sitt yttre. Hennes passion för yta och feministiska tankesätt går i ständig klinch. För att slippa kommentarer kan hon ibland bli lockad av att färga håret brunt och framhäva kroppen lite mindre, men tycker att hon liksom alla andra ska få se ut som hon vill. Något hon skriver om på sin blogg under rubriken bröst och feminism.

– Varje gång jag nämner ordet feminism så sätter jag upp skölden och gör mig beredd, tänker att nu kommer kritiken. Men jag får förvånansvärt lite kritik. Jag tror att det beror på att jag säger vad folk tänker.

Det var i oktober som Julia deltog på den uppmärksammade Playboytillställningen. Detta under hennes andra Hollywoodresa, som egentligen handlade väldigt lite om fester. Betydligt mer tid spenderade hon på gymmet. En konsekvens av vad Julia beskriver som en stor parentes i sitt liv, efter den första resan.
Saknade svensk mat

I början på hösten 2013 kom hon tillbaka till Lerum. Saknaden efter svensk mat hade varit stor och hon åt mycket. Alldeles för mycket. För att komma i form utbildade hon sig till personlig tränare och anmälde sig till en tävling i bodybuildinggrenen bikini fitness i Globen. Mellan oktober och maj gick hon ner från 90 till 65 kilo. Vägen dit gick via strikt träning och kost. En nödvändighet för den som vill tävla inom fitness, men som personlig tränare framhåller hon att nyttiga matlådor och träning ska planeras utifrån den övriga vardagen, inte tvärtom.

– Jag planerar hellre in en chokladkaka i schemat än att de ger upp, jag vill inte ge folk ångest.
Julia försörjer sig i dagsläget som personlig tränare, men så var det den där andra drömmen. Plan A, att bli programledare. Under de senaste tre månaderna har hon gått en programledarutbildning och efter nyår ska hon återvända till Hollywood och starta en Youtubekanal tillsammans med matbloggaren Mr. Al (Alexander Sahlin) från Trollhättan.

Hollywoodandan
Hon är medveten om att många tycker att programledarambitionen bara är en fånig dröm, men låter sig inte nedslås. Under hela uppväxten har hennes föräldrar präntat in i henne att hon kan bli vad hon vill. Julia lutar sig även mot Hollywoodandan, där ingen tycker det är konstigt att uteliggaren på Walk of fame drömmer om att bli rockstjärna. Och hon har dragit mycket lärdom av tidigare jobb på förskola och i äldrevården. Det är de oförstörda barnen och de gamla som lärt henne mest om livet. Hon har haft samtal med många äldre och oavsett om de haft inrutade svenssonliv eller rest jorden runt, så har de varit rörande överens på en punkt: Livet går för fort, ta till vara på det.

– Barn har stora drömmar om vad de vill bli, men sen när de blir gamla så undrar de varför drömmen inte har slagit igenom. Någonstans däremellan har något hänt. Många satsar på plan B, som är lite enklare. Det tycker jag är synd.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det