• FOTO: PER ANGER
    PRISADE. Magnus Andersson och Rolf Svensson i Hillefors grynkvarns museiförening är glada över kulturpriset. I bakgrunden syns kvarnens två nyrenoverade turbiner.
  • KVARNKONTOR. Inne på det lilla kontoret kunde grynarna sitta och sköta räkenskaperna.
  • KONSERTSAL. I ett av kvarnens gamla magasin hålls nu för tiden bland annat konserter och filmvisningar.
  • SÅGVERK OCH KVARN. Hillefors grynkvarn ligger alldeles intill den forsande Säveån i Stenkullen. I den stora tegelbyggnaden ligger själva kvarnen. Den röda byggnaden framför är ett gammalt sågverk ,där även turbinerna finns.
  • KOMPLEXT. Kvarnens fyra våningar är fulla med allehanda rem- och transportlösningar.

Kulturpriset till grynkvarnens bevarare

Stenkullen

Hillefors grynkvarns museiförening, som jobbar för att bevara och få igång Hillefors grynkvarn, får årets kulturpris i Lerum.

Föreningen Hillefors gryn-kvarns museiförening bildades 1985 och jobbar för att bevara kvarnen. De senaste tio åren har man bland annat renoverat de två turbinerna. Målet är att få kvarnen att snurra igen.

Utöver att jobba med turbinerna och hålla guidade visningar för skolklasser, har föreningen bland annat anordnat konst- och fotoutställningar, konserter och filmvisningar. I dagsläget har man ett 60-tal medlemmar.

Årets kulturpris

För sitt arbete får föreningen nu årets kulturpris i Lerum. Priset delas ut i Dergårdsteatern i samband med en konsert den 7 december.

– Det känns kul och är ett bevis på att någon ser vad vi gör. Men det var helt oväntat, säger Rolf Svensson i föreningens styrelse.

Magnus Andersson, också han styrelseledamot i föreningen, tycker också att det är roligt att föreningen får priset, och hoppas att det i förlängningen ska leda att fler blir intresserade av kvarnen.

Ursprungligen i trä

Hillefors grynkvarn byggdes i slutet av 1800-talet och var ursprungligen i trä, men brann ned två gånger. Sitt nuvarande utseende i tegel fick kvarnen 1913, och därefter har den byggts till flera gånger.

På kvarnen framställdes havre-gryn och havrekli, och när man går runt i den fyra våningar höga byggnaden förstår man att det var en komplex process med många steg inblandade från det att havret blev till gryn.

Grynen skulle bland annat rensas, skalas, separeras och torkas innan de gick vidare till valsningen.

– Det är mycket mer krångligt än att mala mjöl, säger Magnus Andersson.

Tre personer skötte kvarnen, men när det behövdes tog man in extrapersonal för att paketera havregrynen i påsar.

Drevs med vattenkraft

Kvarnen drevs med vattenkraft genom de två turbiner som ligger nedanför huvudbyggnaden, men en vedeldad ångpanna behövdes för vissa steg i processen. Och det var när ångpannan dömdes ut som kvarnen till slut tvingades stänga. Men verksamheten var i gång ända fram till 1987.

– Det är extremt sent i Sverige för en vattendriven kvarn, säger Magnus Andersson.

Sedan dess är det Lerums kommun som äger kvarnen, och som i sin tur arrenderar ut den till Hillefors grynkvarns museifö-rening.

Sedan 1990 är kvarnen byggnadsminnesförklarad vilket innebär att den till exempel inte får rivas eller byggas om. I dag är Hillefors grynkvarn Sveriges enda vattendrivna grynkvarn som finns bevarad.

För den som är nyfiken på hur kvarnen ser ut inuti finns det möjlighet redan nu i helgen att komma och titta. På lördag och söndag hålls nämligen årets julmarknad i Hillefors grynkvarn.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det