FOTO: PER ANGER
DELAS. Tvärs över marken till det hus som Kristina Lidving bott i med sin make i 35 år vill Svenska kraftnät bygga en ny kraftledning.

Ny kraftledning delar tomten

Gråbo

I 35 år har Kristina Lidving bott med sin make i huset på Benelyckevägen.
Nu vill Svenska kraftnät dra en kraftledning rakt över deras mark.

Kristina Lidving och Åke Blomqvist bor längst ut på Benelyckevägen. Huset ligger stillsamt och avsides omgärdat av natur, men ändå bara en kort körväg från Gråbo. Men snart kan paret komma att få ett helt nytt inslag på sin mark.

Svenska kraftnät planerar att bygga en ny 400-kilovoltsledning från Skogssäter i Trollhättans kommun till Stenkullen i Lerums kommun. Och den tänkta dragningen går tvärs över Kristinas och Åkes mark.

250 meter från huset

Med den nu föreslagna sträckningen hamnar kraftledningen cirka 250 meter från huset.

– Väljer de att lägga den närmare vårt hus hamnar vi i gränszonen till att kunna bo kvar. Men oavsett kommer värdet på fastigheten att sjunka, säger Kristina Lidving.

Kristina beskriver sig som en naturmänniska, och trivs så bra i huset att hon aldrig vill flytta.

– Jag tror inte att man kan hitta ett sånt här ställe igen om man vill bo nära Göteborg. Vi vill bo kvar men vill inte ha en kraftledning som delar marken och sänker värdet, säger hon.

Hon och maken Åke är oroliga för hur djurlivet i området kan komma att påverkas.

I mossen i närheten av parets hus och i den närliggande Tösjön häckar fåglar, och det finns gott om grodor och fladdermöss. Skogen i närheten är även populär bland svampplockare.

Kristina och Åke är även oroliga att Svenska kraftnät kommer att använda det cancerframkallande ämnet kreosot vid bygget av ledningen.

Kristina menar att ytterligare en luftburen kraftledning skulle lägga en död hand över regionen.

– Gråbo kommer bara att bestå av kraftledningar. Inte en kotte kommer att vilja flytta hit, säger hon.

Hon har engagerat sig i fö-reningen Regional motström, som i november bjöd in ett antal politiker på kommun- och riksdagsnivå, däribland Dennis Jeryd (S), till ett möte i Alafors för att väcka opinion i kraftledningsfrågan.

Föreningens medlemmar bor i kommunerna som kraftledningen ska gå genom, och man jobbar för att projektet ska utredas mer. Föreningen vill att man tittar på alternativen att gräva ned ledningen, uppgradera de befintliga ledningarna eller att använda en helt annan sträckning.

– Vi vill att någon opartisk tittar på de olika alternativen och ser vad som är det mest lämpliga, säger Kristina Lidving.

2 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Det är märkligt att Svenska Kraft har så dålig kompetens att de inte kan lägga sina ledningar i marken via en kabel när Norge kan lägga en 700 km lång kabel till England under Nordsjöns botten !

  Jag förväntar mig att Lerums kommun och alla markägare längs det tänkta stråket kräver detta. Klarar inte Svenska Kraft detta så skall ledning inte byggas.

 2. Det är just detta som familjen här beskriver som är problemet, ingen vill bo i närheten av en kraftledning – ej heller få sin tomt förstörd.
  – Men varför tror gruppen -Regional motström att deras linje ”att överföra” kraftledningsgatan i gamla spår skulle vara en lösning för allas bästa?!
  Det denna motståndsrörelse håller på med är ju bara att försöka få bort ledningsgatan från sin egen dörr !
  Alternativet uppgradera är inte en lösning som kan accepteras av alla. De som idag bär oket av kraftledningsförsörjningen vill inte heller ha sin boendemiljö förstörd. Därför att en uppgradering innebär ett lika stort projekt som ny ledningsdragning gör – bara det att den alltså drabbar andra människor än de som idag protesterar.
  Att gå så långt i sin egen värld som att bilda en förening och ta in riksdagspolitiker till den egna gatan är ju ett tecken på hur desperata människor blir inför denna verklighet. Det som damen i artikeln beskriver är ett tecken på den desperation som råder. Regional motström ses som det räddande halmstrået för den egna dörren.
  De som idag bor intill gamla ledningsstråk ser mycket allvarligt på den uppkomna situationen. Föreningen Regional motström har lockat till sig desperata människor som tror sig ha funnit en lösning i föreningens agerande. Dock är det ingen lösning – utan det är bara att sopa bort problemet från den egna tomten och låta andra människor bli drabbade.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det