Foto: PETER GUSTAFSSON
HOPPAS PÅ MEDICIN. Hannah Siegel Hallberg lider av svår jordnötsallergi. Nu deltar hon i en studie där läkare försöker ta fram en metod där jordnötter blir hennes medicin.
Foto: PETER GUSTAFSSON
HOPPAS PÅ MEDICIN. Hannah Siegel Hallberg lider av svår jordnötsallergi. Nu deltar hon i en studie där läkare försöker ta fram en metod där jordnötter blir hennes medicin.

Hannah kan botas från dödlig allergi

Stenkullen:

Om Hannah Siegel Hallberg får i sig en enda jordnöt kan hon dö.
Men tack vare ny medicin och en ny metod som hon är med och testar kan hon vara botad i januari.

När Hannah Siegel Hallberg var fyra år kom den första allergichocken. Då visste familjen inte om det var jordnötter. De misstänkte det eftersom pappan är nötallergiker och alla tre barnen har hela tiden undvikit nötter.

Men när läkarna testade henne för jordnötsallegi visade det sig att Hannah hade 6++ på den sexgradiga Rastskalan.

– Sedan har det varit två gånger till när hon nästan gått bort sedan hon av misstag fått i sig jordnötter, berättar mamma Carolyn Siegel.

Svårt att andas

Hon försöker beskriva hur Hannah reagerar när hon av misstag får i sig jordnötter. Huden reser sig, händerna blir vita, det kliar i halsen och hon kan spy och får svårt att andas. Utan medicin hade hon antagligen varit död.

– Det har varit hemskt båda gångerna. Normalt ska det räcka med en adrenalinspruta, men de har tvingats ge henne fyra sprutor, säger Carolyn.

Värst var det när familjen var i Turkiet för tre år sedan.

– Hon hade fått i sig något på hotellets restaurang. Vi fick åka ambulans och när vi kom in på sjukhuset var det ingen som pratade engelska. De gav henne en spruta, men jag visste att hon behövde fler och var tvungen att visa med charader för att få dem att förstå.

Förra året blev det för bråttom när Hannah var hungrig och åt på en müslibar och fick i sig knappt en jordnöt.

– Det var mitt fel, jag läste fel på innehållsförteckningen, säger Carolyn.

Minutiöst planerande

Varje dag bygger på ett minutiöst planerande för att undvika jordnötter. Ofta packas smörgåsar.

– Det kan vara jobbigt eftersom andra inte förstår hur farligt det är för henne, säger Carolyn.

Nu läser Hannah andra året på naturprogrammet på Lerums gymnasium. I skolan är det inga problem och inte i hemmet i Stenkullen heller. Däremot kan hon nästan aldrig gå på kafé med sina kompisar.

Restauranger och pizzerior är bannlysta.

– Det är inte så roligt för henne när kompisarna går på restaurang. Om hon ska på kafé får vi ringa runt till alla ställen och fråga om de har jordnötter. Oftast kan de inte garantera något, säger Carolyn.

Samtidigt är hoppet stort till utvecklingen av mediciner och metoder att bota jordnötsallergi. Redan nu i januari kan Hannah bli fri att gå till vilken restaurang som helst.

Deltagit i stor studie

Det senaste året har hon deltagit i en stor studie som drivs av Caroline Nilsson på Södersjukhuset i Stockholm. Hannah är en av 20 utvalda i 13 till 22 års ålder som genomgått en rad tester för att passa för studien. Utöver jordnötsallergi ska de ha astma och en luftburen allergi som i Hannahs fall är björkpollen.

Testet bygger på läkemedlet Xolair, en medicin som används mot svår allergisk astma.

– Hannah får tre sprutor var tredje vecka.

Detta pågår i cirka två månader. Sedan tas blodprov. Om cellerna inte reagerar på ämnen från jordnötter, så gör förmodligen inte personen det heller.

I den tredje delen ska försökspersonerna först äta 15 jordnötter för att se hur kroppen reagerar. Sedan ska de äta jordnötter regelbundet samtidigt som de får medicin i sammanlagt ett år. Tanken är att kroppen till slut vänjer sig med nötterna.

– Om allt fungerar måste hon sedan äta en jordnöt om dagen resten av livet. Då blir nötterna hennes medicin, säger Carolyn.

Den 13 januari är dagen då hon får ett första besked om hur det fungerar.

– Än så länge känns det bra, men det har inte hänt som mycket ännu. Jag längtar efter att få slippa tänka på det, säger Hannah.

Målet är inte att de allergiska personerna ska kunna äta stora mängder jordnötter. Men de ska inte riskera att dö av små mängder.

Om studien slår väl ut kan läkarna börja testa metoden mot fler födoämnesallergier.

 

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher