Foto: Daniel Elfvelin
Vill inte bli uttittad. Mattias Wolf är en glad och social person, men när folk stirrar och viskar vill han bara försvinna från platsen.

Mattias liv har blivit film

Floda

En chans att bli tv-stjärna, men också en möjlighet att berätta hur det är att se annorlunda ut. Därför nappade Mattias Wolf när han för två år sedan fick frågan om att vara med i en dokumentär på SVT. Ikväll, onsdag, sänds Brev till allmänheten.

När LT träffar Mattias står han i Alléskolans bambakö och ska snart lassa tallriken full med pasta och köttbullar. Här är det ingen som så mycket som sneglar på honom, men ofta får han stå ut med människor som både stirrar, viskar och pekar. Den 16-årige Flodakillen är född med en kraniofacial missbildning, som drabbar ett 100-tal nyfödda varje år.

– Framför allt är det små barn som stirrar och det känns alltid jobbigt. Då vill jag bara ta mig därifrån, säger Mattias, som i vanliga fall är social och utåtriktad.

Men trots det brukar han inte fly fältet.

– För samtidigt vill jag sitta kvar för en eventuell fråga så att jag kan förklara.

Och det är det som han nu fått chansen att göra i en dokumentär. Filmmakaren Helene Näslund är med Kraniofaciala föreningen, där även Mattias är medlem och det var av henne han fick frågan om att medverka.

– Jag har alltid velat vara med på film och kände att det kunde bli en bra dokumentär. Jag försöker sprida till så många jag kan att den ska sändas och hoppas att folk kan lära sig något, säger han.

I över ett år hade Mattias med jämna mellanrum ett filmteam i hasorna. Han är en av två huvudpersoner och tittarna får följa med honom i hemmet och i skolan, på sånglektionerna och på skytteträningen. Och på sjukhusbesöken. För otaliga sådana har det blivit genom åren, ända sedan den dramatiska starten på livet. Pappa Thomas Wolf berättar att Mattias länge svävade mellan liv och död efter ha fötts med ett hål rakt in i pannbenet.

– I sex månader bodde vi på sjukhuset, säger han.

Missbildningen beror på att huvudets fyra olika skallben inte växte ihop ordentligt. Med hjälp av fjädrar drog läkarna ihop skallen och det syns fortfarande spår av ärr i pannan.

– Tack och lov så har jag långt hår så att det inte syns, säger Mattas och skrattar, samtidigt som han kammar ner den lockiga luggen med fingrarna.

Under årens lopp har det blivit ett 20-tal olika operationer, vilket gjort att han missat mycket undervisning.

– Jag har saknat vännerna och det har varit jobbigt att ta igen, men jag har fått bra stöd i skolan.

Den senaste operationen gjorde han i maj 2013 då det behövdes skapas större plats för hjärnan. Med hjälp av ingreppet blev han av med den huvudvärk som han lidit av under en tid.

Att vardagen bitvis är tuff och besvärlig är dock inget som Mattias fokuserar på. Thomas berättar att Mattias redan som bebis hade en speciell glimt i ögonen och 16 år senare går det inte att ta miste på hans positiva livssyn.

– Jag kan äta, prata, gå, och behöver inte ta några mediciner, så jag ser det inte som att jag har någon sjukdom, fastslår Mattias.

Fotnot: Brev till Allmänheten sänds idag, onsdag, 22.00 på SVT1.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det