• FOTO: HENRIK KJELLBERG
    Letar guld. Hanne Evenbratt håller upp en behållare med guldpartiklar i nanostorlek mot ljuset för att se att färgen är rätt. "Det ska se ut som hallonsaft" säger hon.
  • FOTO: HENRIK KJELLBERG
  • FOTO: HENRIK KJELLBERG
  • FOTO: HENRIK KJELLBERG

Vill bota med forskning

Stenkullen

Att inte bara behandla utan till och med bota människor är det som driver Hanne Evenbratt. Just nu jobbar hon med teknik som ska hjälpa stamcellsforskningen att utrota några av vår tids största sjukdomar.

Drömmen var egentligen att bli friidrottare. Men skadorna satte stopp för Hanne Evenbratts satsning och i stället kom hon in på vetenskapens spår. Efter att ha studerat och doktorerat i det som kallas farmeceutisk teknologi på Chalmers jobbar hon nu som produktutvecklare på life science-företaget Cline Scientific i Göteborg.
– Jag hade en morfar som var uppfinnare och som var riktigt häftig. Jag tror hans uppfinningsrikedom kanske har smittat av sig, berättar hon när vi syns på hennes arbetsplats.

Tekniken som företaget sysslar med är inte helt enkel för utomstående att förstå. I korthet så är deras främsta produkt en glasskiva täckt med nanopartiklar som lämpar sig särskilt bra att odla biomolekyler på, till exempel stamceller.

På så sätt hoppas företaget på att kunna förenkla och förbättra forskningen av läkemedel med grund i stamceller. Forskning som många menar kommer att kunna bota sjukdomar som diabetes typ 1 och Parkinson.

Fokus på verkligheten

Det var också det som ledde Hanne in på området. Under sitt doktorandprojekt på Chalmers forskade hon kring hur man bäst levererar ett läkemedel in i kroppen. Hur till exempel en tablett löser sig i kroppen eller vad en gel innehåller för ämnen. På fackspråk kallas det formuleringsprocesser.

– Man kan nörda in sig på små detaljer men i mitt doktorandprojekt ville jag göra något som låg nära verkligheten.

Vill nå ut med tekniken

Något av en slump kom hon i kontakt med företaget och sedan starten på jobbet i augusti har hon arbetat för att sprida deras teknik till så många som möjligt. Vanligtvis spenderar hon mycket tid i labbet med pipetter, glasflaskor och olika instrument för att förbättra tekniken. Men den senaste tiden handlar mycket om att göra reklam.

– Förutom att det är ekonomiskt bra för företaget så är det i min egen värld roligt att få vara en liten del av något som kan hjälpa så många människor.

Etiska strider har bromsat

Forskningen kring stamceller har funnits i flera år men utvecklingen har bromsats av etiska frågor och politiska strider. En typ av stamceller hämtas från embryon, något som tidigare debatteras vilt. Men utvecklingen tycks ha vänt och många länder börjar nu lätta upp regelverk och olika hinder.

– Det första läkemedlet i EU kom ut förra året. Det är en stamcellsterapi som ska kunna bota vissa ögonskador och ögonsjukdomar, berättar Hanne.

Hon berättar också hur Japan gått i bräschen och lättat på många regler för forskningen. Allt för att öka takten. Nu hoppas hon att fler länder ska följa efter.

Litet hus som skön ventil

Med ett arbete som tar mycket tid behöver Hanne ventiler för att slappna av. Ett av dem är huset hon har tillsammans med sin man Martin i Härskogen i Stenkullen sedan fem år. Eller som hon själv skämtsamt kallar platsen: ”på en sten, vid en sjö i en skog”.

Paret, som varit tillsammans sedan gymnasiet, hittade till platsen trots att hon kommer från Göteborg och han från Hönö. Efter lång jakt fann de sin idyll. En plats hon säger sig aldrig vilja lämna.

– Vi råkade springa på den här lilla stugan i skogen. När vi klev ur bilen första gången så kände båda att det var som att komma på semester. Vi trivs otroligt bra där ute.

Idrotten återvände

Flytten till skogarna utanför Lerum fick en lite oväntad effekt. Precis som henne själv var maken Martin också gammal friidrottare, med ett lika stort behov av träning. Närmaste ställe råkade vara Crossfit Lerum.

– Vi gick dit bara för att testa och blev bitna på en gång båda två. Det var jättekul.

För två före detta idrottare går det självklart inte att hålla träningen på rimlig nivå. Från att ha börjat träna crossfit av en slump har paret nu, om än i liten skala, även börjat tävla i idrotten. För Hanne, som kämpade med ständiga skador i yngre år, är det mesta sig likt även för denna träningsformen.

– Jo jag skadar mig där också. Men det är bara en massa olyckor som kan hända vem som helst. Det är jättelöjligt, säger hon och skrattar.

Sjunger på bröllop

Träningen är inte det enda hon gör gemensamt med sin man. Förutom att öva till ett motorcykelkörkort så de kan åka tillsammans tar också musiken en stor del av deras tid.

– Vi sjunger och spelar, mest på bröllop och sånt. Det blir vanligtvis det som önskas. Ibland blir det rockigt och ibland blir det visor.

På frågan om det finns något hon inte gör med sin livspartner är svaret enkelt.

– Vi gör allt ihop, utom att jobba då så klart.

  • Henrik Kjellberg
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det