Foto: Daniel Elfvelin
Koll på vikten. Under Minimeringsmästarnas två första veckor har familjen Törnqvist vägt allt som ska slängas med hjälp av en bagagevåg. Här Ebba tillsammans med mamma Annelie och pappa Markus.

Ebba siktar på seger i Minimeringsmästarna

Stenkullen

Halvera soporna under ett år. Det är målet för familjen Törnqvist och 30 andra hushåll i regionen som deltar i projektet Minimeringsmästarna. I slutet på året koras en vinnare.

Mamma Annelie, pappa Markus och barnen Ebba, tio år, och Wilmer, åtta år. Familjen Törnqvist, som bor i ett radhus på Flintakroken i Stenkullen, utgör på många sätt en helt vanlig familj. De tror att de är varken mer eller mindre miljövänliga än de flesta andra, köper ekologiska bananer och sorterar sopor. Men de inser att det finns mycket mer de kan göra, och med sin medverkan i Minimeringsmästarna ska de bli betydligt mer klimatsmarta under 2015.

Dottern puschade på

Det är alltså sammanlagt 30 hushåll i sju olika kommuner som deltar, varav sju kommer från Lerum. Familjen Törnqvist intresse väcktes efter att pappa Markus läst en annons i Lerums Tidning. Sedan var det framför allt dottern Ebba som pushade på för att familjen skulle skicka in en ansökan.

– Jag vill vinna, säger hon med eftertryck och suktar efter vinsten, en helg med boende i Borås djupark.

Nyligen var de på ett uppstartsmöte där de fick den första uppgiften, att under två veckor väga alla sopor, matrester och skräp som ska återvinnas.

Med hjälp av en bagagevåg håller de noggrann koll och resultatet skrivs ner på en lapp på dörren. En sammanräkning av de första tio dagarna visar till exempel att mängden matavfall varit nästan sju kilo.

– Det låter väldigt mycket, säger mamma Annelie när siffrorna i kolumnerna räknats ihop.

Har en bra idé

Ebba har dock en god idé för att minska matavfallet.

– Vi får göra mer av såna där konstiga gratänger som du gör, säger hon till pappa Markus, som tycker att det råder en hysteri på att kasta varor bara för att bäst före-datum har gått ut.

– Jag använder gärna matrester och tillhör dem som hellre luktar på grejerna för att se om de är dåliga, säger han.

Svår nöt att knäcka

Det stora målet för året är alltså att halvera allt avfall, vilket familjen Törnqvist tror blir en svår nöt att knäcka. Olika teman under året kommer dock att både hjälpa och utmana hushållen. Det första som sker i februari månad är köpstopp, där de, såvida varorna inte handlas på loppmarknad, begränsas till mat, hygienartiklar, tjänster och upplevelser.

– Coca Cola, räknas det som mat? funderar Ebba.

– Jag tror att det här kommer att bli det svåraste, jag tycker om att köpa saker, fortsätter hon.

Men Annelie och Markus pekar ut sig själva som de stora miljöbovarna då båda åker bil till sina jobb i Alingsås, respektive Kungsbacka.

– Jag har funderat på att åka tåg tidigare, men har varit för bekväm. Men nu borde jag börja med det, säger Annelie.

Svårt att åka kollektivt

Markus som har en både längre och krångligare resväg, och dessutom jobbar både nätter och kvällar, har dock svårare att åka kollektivt.

– Men du cyklade en gång, påminner Ebba.

Att trampa de tio milen tur och retur dagligen är dock inget alternativ.

– Men det är inte bra vare sig för miljön eller plånboken att ha två bilar, påpekar Markus.

Familjen ser nu fram emot att både få tips genom föreläsningar och från andra projektdeltagare vad man kan göra för att bli mer miljövänlig i vardagen. Och de hoppas kunna inspirera andra.

– Målet är ju att fler ska börja leva mer miljövänligt. Utan att vara med i nåt projekt, säger Annelie.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det