Somnas säljare Anna Olsson testar företagets kedjetäcke. Foto: Daniel Elfvelin

Täcke med förbluffande egenskaper

Näringsliv

STENKULLEN: Det fanns många skeptiker när Staffan Ramer presenterade idén med sitt nya täcke för personer med sömnproblem. Men när banktjänstemannen fick prova, och somnade som en stock, var det klappat och klart med finansieringen av det nya företaget Somna.
Idag säljs täcket i hela Sverige och i ytterligare åtta länder.

Tesla och Kabuki får raketer i baken och är först fram att hälsa. Vd:n Katarina Ramers två hundar är som två extra kollegor som sprider trivsel bland medarbetarna på Somna. Fyrvägskorsningen Kabuki går och lägger sig i sin korg igen, medan engelska staffen Tesla slår följe när Katarina visar runt i lokalen, där man har både kontor, produktion och lager under samma tak.

– Vi har varit i andra lokaler i Stenkullen tidigare. Så det här är den tredje, om man inte räknar med Staffans garage, säger Katarina.

Det började med att hennes pappa Staffan, som jobbat många år inom hjälpmedelsbranschen och bland annat startat Beram – senare Autoadapt, kom i kontakt med ett så kallat bolltäcke. Förenklat beskrivet som ett täcke fyllt med bollhavsbollar, som skapar ett lätt tryck mot kroppen och ger en lugnande känsla.
Garaget en testverkstad

– När jag prövade bolltäcket så märkte jag att det hade fantastiska egenskaper, men jag ifrågasatte om det verkligen behövs bollar som trycker på enskilda punkter. Min tanke var att det är den ytliga taktila stimuleringen som är viktigast, förklarar Staffan.

Han ville skapa ett ännu bättre täcke, som samtidigt inte såg ut som ett hjälpmedel. Garaget blev alltså till testverkstad, där Staffan bytte ut bollar mot olika material. Bland annat ratade han sand och plastgranulat innan han kom på lösningen med kedjor. Både bank, leverantörer och andra nyckelaktörer ställde sig tveksamma ”till den galna idén”, men blev till slut ändå övertygade av den innovative entreprenören.
Principen bygger på densamma som hur man bäst tröstar ett litet barn, genom att krama om och hålla barnet nära kroppen. De lodräta kedjorna ger ett lätt tryck och gör att täcket formar sig efter kroppen.

– Det har gjorts många studier, bland annat görs det en nu på SDS-kliniken i Göteborg. Vi kan belägga vetenskapligt att det fungerar, men inte fullt ut varför, säger Staffan.

Täcket lämpar sig för alla som lider av sömnproblem. Men företaget riktar sig framför allt mot äldreomsorgen och vården, där det bland annat ges till personer med adhd, Aspergers syndrom och autism.

– Det låter som en klyscha, men det är faktiskt ännu roligare att jobba med att producera något som hjälper människor, säger Katarina.

Blev helt lugn
Något som också flera personer i personalen framhåller. Bland en av flera historier berättar säljaren Anna Olsson om när hon nyligen besökte ett demensboende.

– Där bodde en dam, som också hade psykiska problem, som personalen fick proppa i lugnande medel för att hon skulle kunna somna. De lyckades övertyga henne om att pröva täcket och jag önskade att jag haft en filmkamera med mig. På bara några sekunder gick hennes blick från att vara stirrig och stel till att bli helt lugn. Hon hann precis säga ”nu somnar jag”, innan hon sov gott. Jag får gåshud när jag tänker på det, säger hon.

I november fick Somna pris som Årets företag i Lerums kommun. Katarina är glad åt att man lyfte fram de hjälpande egenskaperna, även om också den ekonomiska tillväxten gått häpnadsväckande snabbt. Starten 2008 gick något trögt, precis som förväntat då inkomsterna främst är beroende av tidskrävande upphandlingar av kommun och landsting.

Få vita fläckar

Men sex år senare har företaget bara några få vita fläckar på den svenska kartan och riktar nu blicken allt mer mot utlandet. Idag finns produkterna även i Finland, Island, Italien, Belgien, Holland, Australien, Japan och Danmark. Framför allt har man fått fart på etableringen i Danmark och hoppas mycket på den norska marknaden, som man precis har börjat nosa på.

Täcken står för den absolut största delen av försäljningen, men man säljer även västar, kragar och filtar med kedjor i. Mellan 2012 och 2013 ökades omsättningen från cirka 17 till 43,5 miljoner kronor.

– Det har gått snabbare än vi kunnat föreställa oss. I år blir det inte ett lika stort hopp, men vi tror att vi landar kring 50 miljoner kronor, säger Katarina.

Somna tillverkar ungefär 200 täcken i veckan och alla görs alltså i Stenkullen. Fyra personer arbetar i par vid två stora bord. Med en van rörelse får Petra Engström täcket att se ut som ett luftfyllt segel innan det landar på bordet. Vidar Söderpalm plockar upp en kedja och bollar med den några gånger i handen innan han trär in den i täcket.

– Jag lyssnar så att det inte är något fel med kedjan. Ett klingande ljud avslöjar om den ska kasseras, förklarar han.

I en tid där maskiner gör en allt större del av jobbet inom många industrier hoppas Katarina kunna ha kvar tillverkningen för hand.

– Vi har funderat på automatisering, men kommit fram till att jobbet görs bättre för hand. Det blir en bättre kvalitetskontroll och vi kan vara snabba i vändningarna när det kommer specialbeställningar.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det