• Bandklippning. Bengt-Olof Fagerström, president i Aspen Rotaryklubb, och Julie Weigaard Kjear invigde samarbetet med bandklippning. Foto: Carina Svensson
  • Av silikon. Åhörarna fick chansen att titta närmare på menskoppen från Ruby Cup.

Förändrar flickornas liv

Lerum

Menskoppen förändrar livet för många flickor i utvecklingsländer.
Och nu är Aspen Rotaryklubb med och hjälper kenyanska flickor och kvinnor till ett bättre liv.

Ruby Cup tillverkar menskoppar, som är gjorda av silikon och kan användas i cirka tio år. I torsdags kväll var en av grundarna, Julie Weigaard Kjaer, i Lerum för att berätta om sitt sociala företag, som nu inleder ett samarbete med Aspen Rotaryklubb.

Menstruationen kan innebära oerhörda problem för flickor och kvinnor i utvecklingsländer. Julie Weigaard Kjaer förklarade att det är vanligt att Afrikanska flickor inte går till skolan när de har mens.

– Det innebär att de missar 20 procent av sin skolgång, konstaterar hon och fortsätter med att säga att många till och med prostituerar sig för att ha råd att köpa sanitetsprodukter.

Hennes företag har fått brev från unga kvinnor. En av dem är Annet, och Julie Weigaard Kjaer läste delar ur hennes brev för åhörarna i biblioteket. Annet skriver att när hon först fick mens använde hon trasor som mensskydd eftersom hennes pappa inte hade råd att köpa något annat skydd, och att hennes mamma är död. Hon skriver att menskoppen innebär att hon kan hjälpa sin pappa att spara pengar, och att hon hoppas att fler ska få chansen att få en likadan.

Grundarna av Ruby Cup har upptäckt att kunskapen om menstruation är oerhört liten i många afrikanska länder. Det är vanligt att flickor går i flera år och tror att det är något som är fel på dem eftersom de inte har fått förklarat varför de blöder. Här spelar också användandet av menskoppen roll. Företaget använder sig av lokala representanter som berättar om menstruationen och hur koppen ska användas. Man har märkt att de som använder produkten sedan delar med sig av kunskapen till de yngre flickorna.

– När vi kommer och ska informera en ny generation har de ofta redan hört hur det fungerar, och det är helt fantastiskt.

Företaget startades av Julie Weigaard Kjaer och hennes två studiekamrater när de läste på handelshögskolan i Köpenhamn. Tanken var hela tiden att det skulle vara ett socialt företag, som alltså främst handlar om människor istället för att främst handla om att göra vinst. Även om de naturligtvis också vill göra vinst.

Initialt hade de planerat att menskoppen skulle säljas av afrikanska flickor, så att både flickorna och företaget fick en inkomst. Men ganska snart upptäckte de att detta var ohållbart, istället säljer de menskopparna till kvinnor i västvärlden, som när de köper en till sig själv samtidigt skänker en till en flicka eller kvinna i något utvecklingsland. Arbetet sker också genom samarbetspartners som donerar produkten till behövande.

Ruby Cup fanns från början endast i Kenya. Orsaken var att det hade gjorts en undersökning där som visade att 97 procent av kvinnorna som hade deltagit i en studie om menskoppar var villiga att fortsätta att använda en sådan. Nu finns företaget, som har kontor i Köpenhamn, Nairobi, Berlin och Barcelona, även i andra utvecklingsländer.

Idag har 4 500 flickor fått en Ruby Cup, målet är att antalet ska ha stigit till 10 000 under det här året.

En man i publiken frågade vilken förändring man kan se i byar där Ruby Cup finns.

– Vi är fortfarande i ett så tidigt skede att det är svårt att säga. Men vi har hört från två lärare att antalet tidiga graviditeter har minskat. Och är det en flicka som räddas från prostitution på grund av Ruby Cup är jag överlycklig, säger Julie Weigaard Kjaer.

Det var Christina Lundin, tidigare redaktör för Lerums Tidning, som presenterade idén för Rotary. Hon fick vetskap om problemet, och lösningen, när hon volontärarbetade i Kenya. Hon tog med sig den kunskapen hem till Aspens Rotaryklubb, som alltså valde att dra igång projektet.

Med på föreläsningen var även en representant från Rotarysektionen som delar ut medel till projekt i Västsverige, och han konstaterade att det här var helt i Rotarys anda och tilldelade projektet 12 000 kronor.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det