• Foto: Daniel Elfvelin
    Blivande byggplats. Anders Rockmyr, Mats Åhman, Ralf Danielsson och Inge Nilsson står på den plats där det planeras ett nytt boende och husbilsplatser på Stora Lundby Golfklubb.
  • Skiss: Hans Nilsson
    En skiss visar var uppställningsplatserna och boendet ska ligga. Området är 5 000 kvadratmeter stort, och det finns möjlighet att utöka det med ytterligare 2-3 000 kvadratmeter.

Golfklubb med stora byggplaner

Gråbo

Det stora behovet av övernattningsbäddar gör att Stora Lundby Golfklubb satsar stort. Innan året är slut räknar klubben med klartecken för ett nytt boende, som ska gynna hela kommunen.

Två parkeringsplatser där husbilar kan få el via en elstolpe. Det är vad Stora Lundby Golfklubb kan erbjuda gästande golfspelare idag. Faktum är att det finns en brist på övernattningsbäddar i hela närområdet. Förutom privatuthyrning i Björboholm och Sjöviksgården finns inga alternativ alls.

– Det är ett dilemma att det inte finns en enda övernattningsbädd i Gråbo, det närmsta är i Lerum, säger golfklubbens Anders Rockmyr.

Miljön ska bli fin

Tillsammans med Mats Åhman, Ralf Danielsson och Inge Nilsson, som har huvudansvar för projektet, berättar han om planerna för ett boende och uppställningsplats för 24 husbilar. Platsen, en kort promenad från klubbhuset, ser idag mest ut som ett skrotupplag. Men kvartetten försäkrar att miljön kommer att bli fin, med utsikt över jordbrukslandskapet.

Vilken typ av boende det blir är inte klart än, antingen enkla campingstugor eller en hotellänga. Stora Lundby GK ska ansöka om pengar från Allmänna arvsfonden, och valet hänger till stor del ihop med kravet därifrån. Bland annat måste en del av boendet vara anpassat för personer med funktionshinder.

– Vi har pratat om fem enheter och hur många bäddar varje enhet ska innehålla finns det olika åsikter om, säger Inge Nilsson.

Bidrag krävs

Pengarna från Allmänna arvsfonden är helt avgörande för att projektet ska bli av. Det beräknas kosta sex miljoner kronor, varav man ska söka bidrag för 4,5 miljoner.

– Vi är i princip klara med underlaget till ansökan som troligtvis kommer att skickas in i maj. Åtminstone innan midsommar. Sen dröjer det cirka sex månader för att få ett besked, säger Inge Nilsson.

Någon oro för ett nej finns inte.

– Man vet aldrig och de flesta ansöker inte om så stora belopp, men det känns rätt tryggt, säger Mats Åhman.

Det finns också stora förhoppningar om pengar från annat håll, då man för en dialog med det lokala näringslivet och andra tänkbara finansiärer.

Inte bara för golfklubben

Gruppen påpekar att man inte ser satsningen som ett renodlat projekt för golfklubben. I en förstudie talade man med många andra föreningar och intresset var stort. Både hos Gråboklubbar som Lekstorps IF och Gråbo Ridklubb, men även från föreningar i andra delar av kommunen som Lerums BK, IK Baltichov och FBC Lerum.

De lyfter även fram turism-möjligheterna med den fina naturen och bra kollektivtrafik.

– Precis utanför klubben går en expressbuss som tar 20 minuter in till stan. Du kan bo på landet, men fortfarande ha närhet till Göteborg, säger Inge Nilsson.

Hoppas även på kommunen

Förhoppningar finns även om stöd från kommunen.

– Kommunen brukar vara intresserade men gå tre steg efter, säger Anders Rockmyr, som dock den här gången är positiv efter att politikerna utlovat ett möte inom kort.

Stora Lundby GK tycker att kommunen bör stå för hälften av de 1,5 miljoner kronorna som återstår efter Allmänna arvsfondens bidrag. Men de pengarna får golfklubben sannolikt leta efter på annat håll. Efter intervjun på golfklubben talar LT även med Åsa Qvist Ek, näringslivs- och turismansvarig i kommunen.

– Jag ser ingen sån möjlighet. Däremot kan vi vara med och bidra på andra sätt, säger hon, och nämner bland annat hjälp i byggfrågor och marknadsföring.

Åsa Qvist Ek tycker dock att projektet är ”väldigt intressant”. Både utifrån satsningen i Gråbo och det så kallade Lab 190, ett projekt som startats för att utveckla stråket längs med väg 190 från Göteborg till Nossebro.

– Ur mitt perspektiv är det här väldigt intressant. I medskapandegruppen jobbar vi för att Gråbo ska bli en hållbar besöksort och vi har pratat om boende på lantgård och bed and breakfast, så detta kommer väldigt lämpligt.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det