Foto: Daniel Elfvelin
Lennart Palm har gjort musikslingor till radions Melodikryss. Nu åker han även Sverige runt med sina egna musikaliska kryss.

Lennart kryssar mellan melodier

Lerum

Sedan millennieskiftet har Lennart Palm gjort musikslingor till P4:as Melodikrysset. Sedan ett par år tillbaka åker han också Sverige runt med sina egna musikaliska kryss. Nästa onsdag gör han ett av sina sällsynta framträdanden på hemmaplan, då han uppträder i Nyebroparken.

Lerumsbon Lennart Palm var bara åtta år när han 1969 gjorde sitt första betalda framträdande. Då liksom nu är det orgel som gäller och som frilansande musiker har han samarbetat med allt ifrån Göteborgsoperan till Sean Banan.

Lennart trivs med att pendla mellan olika musikaliska marker. Men under 15 år har han också haft ett återkommande uppdrag, då han gjort drygt 70 musikslingor till P4:s kultförklarade radioprogram, Melodikrysset. Det är till Lennart som programledaren Anders Eldeman ringer när han inte hittar något material i grammofonarkivet.

– Ibland gör jag låtar som ligger nära originalet och ibland så långt ifrån som möjligt för att luras. Det tar alltid lite tid. Först ska man lära sig låten och sen hitta rätt ljud och arrangemang, förklarar Lennart.

Förfrågningarna duggar tätt

Programidén har även visat sig populär utanför radiosändningarna. För ett par år sedan fick Lennart frågan om att göra ett musikaliskt kryss till en förening och sedan dess har förfrågningarna duggat tätt.

Ungefär fem gånger i månaden stuvar han in orgeln i sin Volvo 945:a och åker iväg till olika platser i Sverige. Även om han har en vagn till den kan det vara lite svettigt att lyfta i och ur den drygt 100 kilo tunga pjäsen ur bagaget. Men arbetet är mödan värt.

– Det är tråkigt att köra med inspelad musik, det alltid bättre med livemusik, säger Lennart.

Ofta går det lång tid mellan uppträdandena på hemmaplan. Men så sent som i april besökte han Flodas pensionärsförening och nästa onsdag kommer han alltså till Nyebroparken i samband med Växtrum. Han tar plats uppe på parkens podium, medan publiken får sitta i gräset nedanför. Växtrumskrysset blir lite speciellt på så sätt att han inte är ensam på scen.

– Jag har Pernilla Warberg med mig. Hon kommer från Lerum, men bor i Göteborg nu. Hon ska sjunga en del i krysset och ställa lite frågor. Det ska bli roligt att uppträda med henne.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det