• FOTO: ROLF SVENSSON
    Uppfiskad. En bäver fastnade under måndagen i gallret vid Hillefors kraftverk. Här lyckas Åke Perman från Hillefors grynkvarns museiförening få upp djuret.
  • FOTO: ROLF SVENSSON
    FAST. Bävern fastnade i gallret vid Hillefors kraftverk.

Bäver räddades från drunkning

Stenkullen

En bäver fastnade under måndagen i gallret vid Hillefors kraftverk i Stenkullen. Genom en gemensam insats lyckades man rädda bävern från drunkning.

Den utmattade bävern orkade inte simma emot strömmen och trycktes mot gallret vid kraftverket. Några vandrare som hade gått i naturreservatet upptäckte djurets prekära situation och slog larm till några medlemmar i Hillefors grynkvarns museiförening som var och jobbade på kvarnen som ligger på andra sidan ån.

– Vi gick dit några stycken och lyckades med gemensamma ansträngningar och med hjälp av brädor och pinnar att få upp bävern så mycket att Åke Perman kunde hänga sig ner över kanten och greppa tag i den, säger Rolf Svensson på Hillefors grynkvarns museiförening.

Bävern var inte helt lätt att få upp, men till slut lyckade räddningsinsatsen.

– Han insåg väl att han satt i en penibel situation och inte kunde klara sig själv. Han fräste en hel del men bet oss inte, säger Rolf Svensson.

Bävern simmade sedan iväg och kröp efter en stund upp vid åkanten och satte sig för att äta gräs. Enligt Rolf Svensson verkade djuret oskadat.

Om inte de förbipasserande vandrarna hade slagit larm kunde de ha gått illa för bävern.

– Hade inte de fått syn på honom så hade han drunknat. Han orkade inte simma mot strömmen för det rinner ganska rejält där.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det