Nu är Paddan i Säveån

Nöje

Nu ligger en av Göteborgs största turistattraktioner förankrad vid Aludden.

Från och med i morgon kan allmänheten se Säveån på ett nytt sätt. Under Växtrumsdagarna trafikerar nämligen Paddan Säveån mellan Aludden och Wamme bro.

Det är ett helt annat Lerum som syns från vattnet, det känns som ett starkt grönskande mer lantligt samhälle.

– Fantastiskt roligt. Växtrum är ett fascinerande hållbarhetsprojekt, och det känns fint att vi får vara med och utforska Lerum. Nu får vi se vad vi kan göra av det här, och hoppas att det ger avtryck och att vi inte bara gör det här i år utan också kommande år, säger Fredrik Duveskog, marknadschef på Strömma, som äger båtarna, på pressvisningen av turen på fredagseftermiddagen.

– Det är jättespännande att få möjligheten att visa Säveån från vattnet, tillägger Monica Forsell, informationschef i Lerums kommun.

Många biljetter har redan sålts på Ticnet eller KomIn, men det finns fortfarande en hel del kvar. Den som inte vill bestämma sig för när han eller hon vill ta en tur förrän precis innan avfärd har ändå chans att få åka med, 18 biljetter till varje tur säljs endast på plats.

Under turen kommer en guide att berätta om platserna som båten passerar, som till exempel Aspenäs bro, Nyebron, Åtorps bro, Frödingsbron, Häradsbron och Wamme bro.

– Familjen von Holten lät bygga Aspenäs bro redan på 1700-talet, och det var faktiskt broavgift här fram till början av 1800-talet. Betongbron som står här idag bygges 1947, säger Monica Forsell, om den första bron som Paddan passerar under vid Aludden.

Paddan kommer att gå med flera avgångar dagligen från den 30 maj till 4 juni, med avgång från Aludden för att sedan vända nedströms Wamme bro.

Turerna kommer att vara guidade med information om djur- och naturlivet i och längs med ån, kryddat med fakta om ortens historia.

Personal från Strömma och Lerums kommun har provkört Säveån mellan Aspen och Wamme bro för att säkerställa att djupet är tillräckligt, hur vattenflödet går och inte minst hur Paddan ska köras så att djurliv och åbrinkar påverkas så lite som möjligt.

 

Längs vägen passerar båten under fem broar och en av de båda Växtrumsplatserna, den vid Brobacken som anlagts av trädgårdsdesignern Simon Irvine och hans team. Vid Aludden är det en kort promenad till den andra Växtrumsplatsen som har skapats under ledning av trädgårdsdesignern Hannu Sarenström.

Paddan
Turbåten tar 88 passagerare, och runduren tar 30-40 minuter beroende på strömmen. Av- och påstigning sker vid Aludden.
Avgångar:
Lördag 30 maj, klockan 13,15, 17, 18, 19, 20
Söndag 31 maj, klockan 13, 15, 17, 19
Måndag 1 juni, klockan 17, 18, 19, 20
Tisdag 2 juni, klockan 17, 18, 19, 20
Onsdag 3 juni, klockan 17, 18, 19, 20
Torsdag 4 juni, klockan 17, 18, 19
Det går att förboka biljetter på kommunens KomIn eller Ticnet

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det