Dags för Växtrum – nu oaserna på plats

Lerum

Efter månader av förberedelser, grävning och plantering står nu de två Växtrumsplatserna klara. Vid Aludden har en trädgårdsmästares hemlighet vuxit fram och vid Brobacken sker urban odling.

I centrum för kommunens arrangemang Växtrum står de två trädgårdsrummen kallade Aluddengläntan och Brobacken-slänten. Sedan i höstas har arbetet med att försköna de två bortglömda platserna pågått. Två team på sammanlagt 30 personer utsågs för att assistera Simon Irvine och Hannu Sarenström, båda trädgårdsdesigners. Tillsammans har de sedan dess skapat två utomhusrum där kommuninvånarna kan vistas.

Tanken är att de två platserna ska binda ihop ett stråk utefter Säveån där många av Växtrums arrangemang håller till mellan den 30 maj och 7 juni.

Hannu Sarenström och hans team fick ansvar för en igenväxt och glömd plats bakom annexet på Aludden. När arbetet började stod gräset högt på platsen som ligger inklämd mellan tennishallen och det gamla trähuset från 1869. Sedan dess har mycket hänt och i dag finns här gångar, sittmöbler och en uppsjö av växter.

– Det är en perennträdgård. Vi har försökt skapa lite av en trädgårdsmästares hemlighet här bakom. Trädgårdsmästaren bodde ju här i huset förut så det var ett sätt att återknyta till det, säger Hannu Sarenström.

Med härdiga blommor, buskar och örter hoppas han nu ha skapat en oas där folk ska trivas och vilja vara.

Längre bort efter Säveån, vid Brobacken, har Simon Irvine tillsammans med sitt team skapat sitt växtrum. När Simon Irvine inte förskönar Lerum ansvarar han för parker och planteringar vid Läckö Slott.

Vid det som nu kallas Brobacken-slänten möttes de av en öde tomt mitt i centrum. Nu har ytan blivit en plats för odling.

– Jag funderade över bilden av vad stadsodling är. Det handlar om när tillfället ges att ta över en markyta i staden. Jag tror att allmännhetens misstro mot matproducenter gör att man vill odla sin egna grönsaker, säger Simon Irvine.

Han poängterar att alla grönsaker ska vara ätbara och hoppas de frivilliga i hans eget team ska få skörda frukterna av sitt hårda arbete. I en cirkel med stålsarg ska nu grönsaker växa under sommaren, förhoppningsvis ännu längre än så.

På lördag sker den officiella invigningen av de två platserna i samband med öppningen av hela arrangemanget Växtrum. Hannu Sarenström och Simon Irvine samt deras arbetsgrupper kommer då att berätta om processen bakom skapandet av platserna.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det