• Foto: Filip Lindkvist
  • PRESSBILD: TESLA MOTORS
    Tesla Model S.

Goran blir först i Lerum med Teslataxi

Lerum

Goran Milosevic, delägare och chaufför på Taxibil Lerum, är på väg att byta ut sin vanliga taxi mot en elbil från Tesla motors. Tesla är ett företag från Kalifornien som har fått mycket uppmärksamhet i medierna under de senaste åren, men än så länge finns bara två Tesla-taxibilar i hela Sverige. I juni kommer Goran Milosevic äga den tredje.

Goran Milosevic har följt Teslas utveckling sedan de började producera bilar, och innan dess har han varit intresserad av den serbisk-amerikanske uppfinnaren Nikola Tesla. Företaget Teslas motorer bygger på den växelströmsmotor som Nikola Tesla uppfann redan under 1880-talet, men misslyckades med att få ut på marknanden då han mötte för stort motstånd från sin tids etablerade industrier.

– Moderna Tesla-bilar har två motorer, en vid varje axel, och de är ungefär lika stora som meloner, berättar Goran Milosevic.

Hjälpmedel för föraren

Han har själv provkört bilen i Göteborg, och är mycket nöjd med resultatet. Förutom att slippa höra bullret från en bensinmotor bidrar små detaljer som släta ytor till en mindre skakig bilfärd. Inte ens dörrhandtagen är utstickande. Enligt Goran Milosevic är Tesla Model S inte bara den bästa elbilen i världen, det är en av de bästa bilarna överhuvudtaget.

– 2013 vann Model S pris för snyggaste bil, och 2014 fick den även ett pris för att vara säkrast.

Unikt datorsystem

Säkerheten kommer bland annat från bilens datorsystem, som känner av sin omgivning och anpassar sig efter den. Exempelvis kan den läsa av och anpassa sig efter hastighetsbegränsningar, klara av fickparkeringar på egen hand och till och med programmeras till att köra ut på garageuppfarten vid en viss tid. Goran Milosevic tycker dessa funktioner är bra, men betonar att de bara är hjälpmedel.

– Det är inte meningen att man skall sitta och läsa tidningen medan man kör.

Goran Milosevic tycker att det är passande att Lerum, med sitt mål att bli landets bästa miljökommun inom de närmsta tio åren, är så tidigt ute med att ha en Tesla-taxi. Än så länge är det bara Stockholm och Gävle som har hunnit före.

Idealet miljövänligt och högteknologiskt är något som återkommer även med Teslas VD Elon Musk. Förutom att ha grundat Paypal och Spacex, ett rymdföretag som har som mål att kolonisera Mars, sitter han även i solcellsföretaget Solarcitys styrelse. Förhoppningen är att framtidens bilar skall vara drivna av solenergi snarare än fossila bränslen.

Framtidsförhoppningar

Goran Milosevic tror att Tesla-bilar kommer bli populära i Sverige på sikt, men däremot väntar han sig ingen plötslig boom inom de närmsta åren. Det finns fortfarande en del som är skeptiska. Hans gissning är att det beror på det dyra inköpspriset. Priset på en Tesla motsvarar två eller tre vanliga bilar, berättar han.

Fredagen den 26 juni förväntas han få sin leverans, och redan på måndagen skall bilen vara utrustad med taxameter och redo att ta emot resenärer.

Han hoppas att fler bilister kommer våga sig på investeringen i framtiden. Om Tesla-bilarna blir alltmer vanliga och priset sjunker kommer förhoppningsvis människor börja märka av att de här idéerna inte bara är science fiction.

– Framtiden är redan här.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det