Foto: Daniel Elfvelin
Annika Halls yogapass är ett uppskattat avbrott i en skoldag som annars är inriktad på prestation och resultat.

Yoga – elevernas andningshål

Lerum

Under Annika Halls 15 år som kurator på Lerums gymnasium har hon sett hur eleverna blir allt mer stressade. Nu vill hon hjälpa dem på traven även utanför elevhälsans verksamhet, genom att undervisa dem i yoga.

Vid sidan om arbetet som skolkurator är Annika Hall även yogalärare. Under lång tid hade hon yoga för personalen på skolan, men slutade med passen för ett par år sedan. I vår har hon återupptagit dem, men den här gången för eleverna. I sitt yrke har hon följt en utveckling där tempot i deras vardag skruvats upp allt mer, vilket får många att må dåligt.

– Det är många ungdomar idag som klagar på stress, stressymptom och oro, så jag tänkte att detta är något som är bra att erbjudande dem, säger Annika.

Passen har hon haft varje måndagseftermiddag i esteternas byggnad Häggen. Det är en ganska rymlig lokal med plats för ett 20-talyoga mattor. Väggarna är målade i svart, ett svart skynke täcker ena väggen och svarta mörkläggningsgardiner har satts upp för fönstren.

– Ibland hör man teaterelever som repar i nån lokal bredvid och ibland är vi ackompanjerade av trummor. Men det är helt okej, vad kan man begära? frågar Annika retoriskt.

De flesta övningarna är inte speciellt fysiskt krävande, då det huvudsakliga syftet är att få eleverna att komma ner i varv.

– Jag hoppas på att väcka elevernas nyfikenhet för yoga och hjälpa dem att hitta verktyg och strategier för att komma ner i stressnivå. Mycket forskning har även visat att yoga är bra för att stärka koncentrationen. Det känns bra att kunna förmedla till eleverna att det inte är någon hokus pokus, utan att det finns väldokumenterad forskning, säger Annika.

Två av de flitigaste besökarna är Siri Fritsch och Alice Book, som pluggar på det estetiska programmet.

– Jag såg en affisch och tyckte att det vore jättekul att testa på. Jag pratade med Siri och sen har vi varit här varje vecka. Vi har testat yoga på teaterlektionerna också, men det här blir mer en helhet, säger Alice.

I den provisoriska yogasalen har de hittat en helt kravlös miljö.

– I skolan får man hela tiden höra att man ska pusha sig själv. Här handlar det inte om prestation, utan yogan är bara något du gör för att det gör gott för dig själv, säger Siri.

Många av eleverna på passen pluggar till målare. Deras lärare Finn Ternrud tar med dem varje vecka och han lyfter även fram de fysiska förtjänsterna.

– Ergonomi ingår i våra kurser och som målare är det ibland mycket monotona rörelser och detta kan motverka förslitningsskador. Eleverna får stretcha ut sin muskler, lära sig att röra sig på rätt sätt och ta hand om sig själva, säger han.

En av hans elever är Anton Wirdemo, som var skeptisk innan han gick på sitt första pass.

– Först tyckte jag att det var konstigt och undrade vad vi skulle med yoga till, men övningarna hjälper jättebra. Jag känner mig lugnare nästan hela veckan, säger han.

Nu är passen slut för terminen, men de återkommer i höst.

– Och jag hoppas att intresset växer och att jag ska kunna ha två pass i veckan, säger Annika.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det