Foto: Daniel Elfvelin
När den personliga tränaren Helena Jerksten Nybratt (t v) och hennes adept Malin Nilsson (t h) startade Facebookeventet 50 dagar utan onödigt socker var tanken att få med sig några vänner. Nu har över 9 000 personer antagit utmaningen.

50 dagar utan onödigt socker

Stenkullen

Inget onödigt socker på 50 dagar. Med den utmaningen startade Malin Nilsson och Helena Jerksten Nybratt ett event på Facebook. De bjöd in sina vänner, men eventet har spridit sig som en löpeld och har hittills lockat över 9 000 deltagare.

Det var mitt i Greklandsresans glass- och godisfrossa som Malin fick nog. Eller rättare sagt bestämde hon sig att det får vara nog efter semestern. Hon kontaktade sin personliga tränare Helena, som också är licensierad kostrådgivare, och tillsammans skapade de eventet 50 dagar utan socker.

– När vi la ut det på Facebook tänkte vi att vi skulle locka våra vänner att vara med, men snabbt blev det 400 och över en natt var vi uppe i 2 000 deltagare, berättar Helena.

Över 9 000 deltagare

Och det har alltså inte stannat där. När eventet drog igång en vecka senare, i torsdags, var antalet deltagare uppe i över 9 000 personer. Fler tillkommer varje dag även om tempot lugnat ner sig.

Duon har själva svårt att förstå den enorma genomslagskraften, men en avgörande faktor tror de är tajming. Det är fler än Malin som släppt tyglarna väl mycket på semestern och nu vill övergå till en sundare livsstil.

– Och åtminstone för min del är det allt eller inget, jag har svårt att dra ner på sockret. 50 dagar är dessutom en överkomlig tid, men samtidigt en större utmaning än en månad, säger hon.

De tror också att de satt ribban på en bra nivå. De understryker att eventet inte är utformat som en diet med rött kryss över alla kolhydrater som pasta, ris, potatis och bröd. Det handlar om att ta bort det onödiga sockret och fokusera på näringsrik mat.

– Det ska vara enkelt. Du ska inte behöva åka till en specialkostaffär och köpa upp halva lagret, säger Malin.

Inget godis i kostcirkeln

Ett bra tips är att tänka husmankost och den gamla hederliga kostcirkeln, förklarar Helena.

– Och i kostcirkeln har jag ännu inte hittat nån tårtbit där det står kakor och godis.

På Facebooksidan råder full aktivitet, med många åsikter, peppande ord och tips. Helena själv har till exempel lagt upp ett recept på chokladbollar gjorda på dadlar som hon mixar.

– Egentligen tycker jag inte om torkad frukt, men de är jättegoda och du känner ingen skillnad mot vanliga chokladbollar, säger hon.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det