• Henrik Kjellberg
    Redan rasat. Lars-Erik Karlsson pekar ut en av platserna där stenar från järnåldersgraven redan lossnat och rullat ner för en slänt.
  • Henrik Kjellberg

Fornminne kan slukas av Säveån

Stenkullen

Ett forntida och unikt gravfält i Stenkullen är på väg att försvinna ner i Säveån. Sakta men säkert rasar strandkanten ner i vattnet och nu har länsstyrelsen kopplats in för att rädda den akuta situationen.

Det var på vintern mellan 2006 och 2007 som ån översvämmades och två stora ras inträffade på gravfältet mellan Stenkullenvägen och Säveån. Sedan dess har vattnet sakta ätit sig in på strandkanten och nu har stenar redan börjat falla ner från några av gravarna. För två av de sex gravarna är situationen akut. På en av dem står de nära 2 000 år gamla gravstenarna precis vid en flera meter hög rasbrant.

Skrivit till länsstyrelsen

För att rädda de värdefulla lämningarna har Sven Borei tillsammans med Lars-Erik Karlsson, ordförande i Skallsjö hembygdsförening, skrivit till länsstyrelsen för att något ska göras.

– Vi vill att de tar fram snabba åtgärder. För två av gravarna måste man göra något provisoriskt omgående och sedan får man hitta andra lösningar för resten, säger han.

Gravfältet skapades någon gång under äldre järnåldern, de första 500 åren efter Kristus. Enligt Lars-Erik Karlsson är platsen unik. En av gravarna, en kvadratisk stensättning, är den enda av sitt slag i kommunen. Något som tyder på att en betydelsefull person måste ha kremerats och begravts där. Förutom det finns några cirkelformade gravar och en bautasten.

– Lerum har förvånansvärt få gravar rent generellt. Den här är speciell.

Hotas av översvämning

Eroderingen av marken syns tydligt i den sandiga jorden och på flera platser hänger rötter och träd ut i luften. Vid en gravarna är det bara en tunn trädstam som håller stenarna från att falla ner.

– Varje gång det regnar så underminerar det marken lite. Något måste göras innan nästa stora översvämning, varnar Lars-Erik Karlsson.

Inget har gjorts

Till länsstyrelsen har han och Sven Borei nu skickat en rapport över läget och vad som behöver göras. De har tidigare varit i kontakt med myndigheten både muntligt och skriftligt men några åtgärder har ännu inte gjorts.

Myndigheten har haft representanter ute i området under våren men sedan skrivelsen kom in till dem i juni har inget nytt skett. På grund av semesterfrånvaro på deras kulturmiljöenhet kommer troligen inget heller ske i ärendet förrän tidigast vid månadsskiftet mellan augusti och september. Ingen har heller funnits på plats för att kunna svara på frågor om ärendet.

Ville ta tag i det

– I våras kände vi att vi ville ta tag i det rejält. Jag trodde att länsstyrelsen skulle agera snabbare när vi hade påtalat det. Jag trodde de var mer mån om sådant här i akuta fall, säger Lars-Erik Karlsson.

I sin rapport ställer de frågor om hur mycket en insats skulle kosta, hur finansieringen skulle ske och vilka tillstånd som behövs. Säveån är ett naturreservat och gravarna är skyddade fornminnen. Men eftersom länsstyrelsen är ansvarig myndighet för båda delarna hoppas Lars-Erik Karlsson på att det kan lösas smidigt.

Varför är gravarna viktiga att bevara?

– Jag har ofta vandringar med skolklasser här. Gravarna behövs för att barnen ska fatta vad de läser om i skolan. Det här är verkligheten. Det är också viktigt att förstå vår trakts historia, säger Lars-Erik Karlsson.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det