Ulf Aronsson lyssnade på sin kiropraktor och började med yoga. Sedan Emma Thun, gruppträningsansvarig på Actic, värvade honom som instruktör har antalet killar ökat på anläggningens yogapass. Foto: Daniel Elfvelin

Ulf tragglade sig till kärleken till yoga

FLODA

Han är stel, 193 centimeter lång och väger drygt hundra kilo. De kroppsliga förutsättningarna är rent ut sagt usla. Men Ulf Aronsson vänder svagheter till styrkor i sin roll som yoga-instruktör.

Gymträning, löpning och skidor. Flodabon Ulf har alltid varit aktiv och hållit igång kroppen, men det var inget gott betyg han fick när han gick till kiropraktorn med hälseneproblem efter 2008 års Vasalopp.

– Han konstaterade en total obalans i varenda sena och muskel i underkroppen. ”Du ska inte bara styrketräna utan yoga också”, sa kiropraktorn till mig.

Ulf gjorde som han blev tillsagd, men det blev ingen blixtförälskelse.

– I början var jag oerhört fokuserad på ställningarna och det var en utmaning. Att andas och fokusera på det meditativa fanns inte på kartan.

Men Ulf gav inte upp och efter ett par månaders tragglande började han sakta men säkert komma in i yogan. Och sju år senare är han inte bara en hängiven utövare utan också instruktör. Utbildningen gick han efter att ha fått blodat tand efter en yogaresa till Indien. Egentligen var inte tanken att leda klasser, utan han gick den för sin egen skull.
Men Emma Thun, grupp-träningsansvarig på Actic, fick nys om Ulf och insåg att han vore ett perfekt tillskott.

– Vi vill ha en bredd på våra instruktörer, det är inte alltid så lätt, säger Emma.

Med Ulf som instruktör såg hon möjlighet att locka en ny målgrupp.

– Jag tror att det är lättare att ta steget att börja om det är en person som du kan identifiera dig med, förklarar Emma.

Under de nio år man haft yoga på Actic har intresset vuxit rejält, från ett pass i veckan med en handfull utövare till fyra pass med ett 20-tal utövare på varje. Trots det ökade intresset uteblev männen nästan helt och hållet. Kvinnorna är fortfarande i klar majoritet, men trenden har vänt.

– I början var jag ofta ensam man. Nu har jag fem, sex killar som kommer på mina klasser och de blir fler, säger Ulf.
– Med Ulf längst fram i salen tror jag att de inte blir så skrämda, funderar Emma.

Ulf själv håller med, och han tror även att många kvinnor har lättare att identifiera sig med honom än med andra yogainstruktörer. Han jämför sig med Emma, som är 20 år yngre, nästan hälften så tung och utför positionerna klanderfritt efter skolboken. Ulf vet att han aldrig kommer att vara i närheten av hennes perfektion, och detsamma gäller för de allra flesta som kommer på passen.

Han kan nästan bli lite provocerad av alla yogaböcker fyllda med slanka figurer som utför positionerna med en ormliknade fysik.

– När jag ser bilderna kan jag konstatera att 95 av 100 personer inte har en chans att komma dit.

Men det innebär inte att 95 av 100 bör kasta in handduken. De positiva effekterna för andningen, förmågan att slappna av, i ökad rörlighet och styrka kan nås av de allra flesta genom yogan. Även en drygt 100 pannor tung, medelålders man.

– Jag tycker att detta är så läckert. Jag anpassar den fysiska yogan efter mina förutsättningar och det övriga som yogan ger passar mig perfekt som person, säger Ulf Aronsson.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det