Nyslungad honung på Aludden

Lerum

Nu börjar bina gå i vinterdvala men i somras surrade det av liv runt den nya bikupan på Aludden.
Bientusiasterna som placerade ut kupan har nyligen fått en honungsslunga, och nu har den första honungen slungats.

Efter att vaxkakorna har centrifugerats ett antal minuter åt varje håll ringlar den gyllene söta honungen ner i metallhinken.

– Ååååh, vad roligt, och känn vad gott det luktar, utropar en av tjejerna.

Glädjen är stor också hos de andra i gruppen som har samlats i den gamla trädgårdsmästarbostaden på Aludden. Det har varit en del förberedande arbete innan de första söta dropparna hamnar i hinken, av människor men kanske främst av bin.

Att bin är idoga arbetare är vida känt. När ett litet bi föds städar det sin cell själv. Därefter tar det hand om nektarn som görs om till honung, matar bilarverna och drottningen. Senare blir de vaktbin och slutligen flygbin och nektarhämtare.

De olika bisamhällena är olika, hur de blir beror dels på vädret och dels på drottningen. Drottningen är grunden till hela samhället, om drottningen är lugn blir hela samhället sådant.

I kuporna finns ett antal vaxkakor som fylls med honung. När vädret och klimatet är som bäst tar det bara ett par dagar för bina att fylla lådan med honung. Ett bra år kan det bli upp till 60 kilo honung per samhälle, det har dock inte varit ett särskilt bra år i år.

Ursprungsbiet i Sverige är det mörka nordiska biet. Numer dominerar dock andra biraser. I kupan på Aludden är det i grunden Krainer men uppblandat med traktens bin.

Den här veckan är det dock inte vaxkakorna från kupan på Aludden som ska bli honung. Lerums biodlare har satt ut fem bikupor vid Skallsjö hembygdsgård, och det är ifrån dem man har hämtat kakor den här gången.

Innan vaxkakorna slungas skrapas locket som sitter ovanpå varje cell av, det är bina som gör locket när cellen är full.

När den första honungen rinner ner i hinken tar Lars Blomberg, ordförande i Lerums biodlare, fram en refraktometer, som är ett mätinstrument. Han lägger lite av honungen på den och kikar i ett titthål.

– Det är 18,3 procent vattenhalt, det är bra. Det måste vara under 20 procent, konstaterar han.

Bikupan sattes ut under Växtrum. Tanken är att honung denna men även andra bikupor ska utvinnas på Aludden. Och för att göra detta möjligt har Sparbanken Alingsås donerat 12 000 kronor till en honungsslunga. Föreningen har fått lov att ställa den i den gamla trädgårdsbostaden vid Aludden, intill restaurangen. Gänget får låna ett rum i huset mot att Aluddens restaurang får 15 kilo honung om året.

– En fantastisk möjlighet. Vi är väldigt tacksamma, både för slungan och för att vi får vara här, säger Lars Blomberg.

Vad händer på vintern?

När det blir kallare stannar binas hektiska arbetsliv av. Under vintern sitter de tätt tillsammans som i en boll, det kallas vinterklot. Drottningen sitter i mitten och arbetsbina roterar för att turas om att sitta ytterst. Temperaturen kan ligga på ca 20 grader i mitten även om det är minus 20 grader ute. För att hålla värmen äter bina foder eller honung för att få energi till att värma sig. Deras dörr, flustret, är öppet och de kan flyga ut när de vill.

Vad är honung?

Ordet honung är skyddat och får endast användas som beteckning på produkter som ”har sitt ursprung i söta ämnen som bin har samlat i naturen”. Ingenting får tillsättas eller tas bort. Smaksatta honungssorter måste kallas honung smaksatt med …

Honung innehåller cirka 75 procent sockerarter och cirka 20 procent vatten. Det mesta av sockret är druvsocker och fruktsocker. De sista 5 procenten utgörs av bland annat enzymer, mineralämnen, vitaminer, aminosyror och inhibiner (ett bakteriehämmande ämne). Forskare har hittat över 200 olika ämnen i honung.

Källa: svenskhonungsforadling.se

Nyslungad honung

Bin hämtar nektar som finns i blommor. Nektarn omvandlar de sedan till honung som de lagrar i vaxkakor inne i bikupan. När bina sätter ett vaxlock över kakan är honungen mogen att skördas. Biodlaren plockar då ut vaxkakorna, placerar dem i en honungslunga som fungerar som en centrifug som slungar honungen ut ur kakorna. Efter det silas honungen och biodlaren tar bort vaxrester, när det är klart har man fått nyslungad honung. All nyslungad honung är rinnande och bärnstensfärgad. Biodlaren sätter sedan tillbaka vaxkakorna i bikupan och så börjar bina om sin process att fylla kakan.

Det är ett mödosamt arbete, för att få ihop nektar till ett halvt kilo honung måste bina göra mellan tre miljoner blombesök. Det motsvarar en flygsträcka på två varv runt jorden.

Källa: svenskhonungsforadling.se

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det