Foto: Daniel Elfvelin
Återställer miljön. Staffan Gustrin och de övriga flugfiskarna i Floda och Stenkullen arbetar hårt för att åter göra Säveån attraktiv för den unika öringen som lever där. Många insatser har till exempel gjorts vid bron intill Tullängen.

Har byggt fågelholkar under vattnet

Floda/stenkullen

Det är en unik form av öring som lever i Säveån, men för att bevara arten krävs hårt jobb. Flugfiskeentusiasterna i Stenkullens och Flodas sportfiskeföreningar har nyligen avslutat den årliga insatsen för att göra ån attraktiv för öringen.

Med kvarnar som skulle drivas och timmer som skulle flottas rensades Säveån för länge sen på stora stenar. Priset för ett starkt vattenflöde var sämre förutsättningar för åns skyddsvärda öring. Den vill inte kämpa mot strömmen utan kunna ligga i lugn och ro bakom stenarna och vänta på sina offer i form av insekter över vattenytan.

Men 2005 gjorde Stenkullens Sportfiskeförening och Floda Sportfiskeförening en fiskevårdsplan tillsammans med länsstyrelsen. Detta för att försöka återställa naturen mellan Sävelången och Hedefors damm. Under några helger i början på varje höst sker arbetet, där de sammanlagt 150-talet medlemmarna ställer upp ideellt. Intäkterna från försäljningen av fiskekort går oavkortat till nödvändig utrustning i form av speciella krattor och verktyg. Man rensar lekbottnar, lägger ut lekgrus, samt bygger ståndplatser.

– Det är som fågelholkar under vattnet, förklarar Staffan Gustrin, ordförande i Floda sportfiskeförening.

Inte minst arbetet med att lägga ut stenarna kräver rejäl muskelkraft. De tyngsta kolosserna väger mellan 200 och 300 kilo och fraktas ut av fyra till sex personer. De rullas ut i vattnet på playwoodplattor innan de transporteras vidare med hjälp av innerslangar, från lastbilsdäck, som fungerar som bärsele. 

Efter tio år ser föreningarna att arbetet gett resultat, även om man inte kunnat mäta beståndet.

– Men vi säljer 600 fiskekort varje år och folk kommer både från Sverige och utlandet. Så många kort hade vi inte sålt om det inte fanns någon fisk, fastslår Staffan Gustrin.

Någon oro för att det stora fiskeintresset ska minska beståndet finns inte.

– Man har rätt att ta upp en öring per år om den är mellan 45 och 48 centimeter lång, men det är ingen som gör det. Efter att man fått upp fisken lägger man tillbaka den igen, det man som flugfiskare är ute efter är själva jakten, förklarar Staffan Gustrin.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det