Hillefors grynkvarn vår gemensamma historia?

Debatt

I Lerums tidning citeras Åke Perman Hillefors grynkvarns förening ”– Bara vi kan köra kvarnen, det är museihistoria vi har här som inte finns något motsvarande i Sverige”.
Är det vettigt att stödja denna verksamhet med offentliga medel? Borde inte kvarnen säljas och på så sätt förhindra detta fortsatta slöseri med skattepengarl?

Kvarnen slutade producera havregryn 1988. Föreningens mål tycks vara att återuppta denna verksamhet med stöd av offentliga medel? Hur skall vi förhålla oss till vår gemensamma historia? Hur mycket av våra gemensamma pengar skall vi lägga på drömmen om att återuppta en produktion som lades ner för snart trettio år sedan. Skall vi betala för att producera SAAB för att de är vår historia? Skall vi tillverka Cheviottyg i Hedefors för att man gjorde det en tid av vår gemensamma historia?Kvarnen används några få dagar per år för diverse aktiviteter, resten av tiden förfaller den fortare en föreningens medlemmar hinner underhålla den. I kvarnrännan står en turbin upprustad för x ? tusentals kronor och rostar sönder? Vad är kvarnhistoria? en byggnad? En tid som flytt? Nostalgi? Vad skall priset för detta vara och vem skall betala för denna dröm om havregryn?

 • Marcus Edstam
3 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Tack Marcus Edstam för att du har noterat att det finns ett mer än 100 år gammalt kultur- och byggnadsminne i vår kommun.
  Kvarnen är helt unik, den är den enda vattendrivna havregrynskvarnen i Sverige och i norden, ja kanske i hela världen. Dess historia är både spännande och intressant.
  Enligt Kulturmiljölagen (1988:950) är det en ”nationell angelägenhet att skydda och vårda kulturmiljön”. Lerums kommun sköter den yttre fastigheten och föreningen ser till att det blir en verksamhet.
  Det är inte vår mening att återuppta produktionen av havregryn.
  Vi vill kunna återskapa en kulturhistorisk miljö och vårt syfte är att kunna visa skolklasser, föreningar och allmänt intresserade hur en industri drevs i äldre tider.
  Turbinerna står inte och rostar. De är restaurerade och placerade på sina platser och till våren skall de installeras.
  Det produceras inga SAAB-bilar i Trollhättan längre, men där finns ett alldeles utmärkt museum som lockar mycket folk.
  Besöksnäringen/turismen är den mest snabbväxande branschen. Detta har man förstått i Trollhättan. Kanske kommer man att förstå det även i Lerum. Då kan kvarnen bli en inkomst i stället för en utgift.
  Du frågar också om vem som betalar. Vi i kvarnföreningen har betalt med många tusen arbetstimmar. Vi finner glädje i arbetet med att bevara vårt kulturarv och vår historia.

 2. Låter som ett väldigt bra förslag. Ge dem i första hand några klappar på axeln och låt Sävelångens fiskevårdsområde dvs fiskekortsköparna betala renoveringen av kvarnrännan. Fakta är att det finns en vattendom som ger Lerum fjärrvärme ansvaret för att någon form av fiskväg skall byggas. Men det finns ju fler behov. Just nu pågår renovering av fasaden, de tar säkert emot ett ekonomiskt stöd. Kvarnen och miljön runt omkring skall förhoppningsvis finnas kvar. Det jag vänder mig emot är hur det sett ut sedan 1988 och i hur liten mån kvarnen faktiskt är öppen för besökare. Det skulle vara intressant att se siffrorna för kostnader och antalet besökare. Jag förstår att föreningen består av väldigt engagerade människor med känsla för industrihistoria och som jag skrev är min fråga hur mycket anser vi att det får kosta. Det kan man ha olika uppfattningar om. Mitt förslag är att sälja den till den driftig entreprenör som kan göra kvarnen levande med en verksamhet som efterfrågas.Kanske hotell, resturang eller vad man kan hitta på.

 3. Marcus jag tycker du är fel ute. Hillefors grynkvarn är en del av vår kommuns historia. Här finns entusiaster som lägger ned åtskilliga timmar av ideellt arbete på att underhålla kvarnbyggnaden. Inte behövs det en massa kommunala skattekronor det behövs i första hand en klapp på axeln att man från kommunledningen tycker det är viktigt att behålla vår historiska bakgrund.
  Jag har hört att det finns medlemmar vi kvarnföreningen som är villiga att släppa till ekvirke för att reparera kvarnrännan t ex.
  Vi I Sävelångens Fiskevårdsförening kan ställa upp med pengar för att kvarnrännan skall bli en fiskväg för laxen upp till sina ursprungliga lekområden ovanför Hillefors.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det