Foto: Per Anger
Vänsterbesök. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt besökte i går Lerums gymnasium.

Lerumselever frågade ut Jonas Sjöstedt (V)

Lerum

Flyktingkrisen, monarkin, Natomedlemskap och Sverigedemokraterna.
När Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt besökte Lerums gymnasium i går bombarderades han av frågor av olika slag från samhällseleverna.
– De är mycket insatta och ställer bra frågor, sa Jonas Sjöstedt efter utfrågningen.

I måndags kväll höll Vänsterpartiet ett möte i Torpskolan och i går förmiddags besökte Jonas Sjöstedt Lerums gymnasium och samhällsklasserna i årskurs två och tre.

Efter att kort ha berättat om sig själv och partiets politik var det frågestund i Dergårdsteatern, och det var många som tog chansen att ställa frågor till Vänsterpartiets toppnamn. Här är några av frågorna han fick svara på.

Största flyktingvågen

Det är den största flyktingvågen hittills. Hur har ni planer på att finansiera det, undrade en kille.

– Det kommer att kosta en del, både för staten och för kommunerna. Hittills har allt varit finansierat, men man måste antagligen skjuta till lite mer pengar och det kommer vi att prata med regeringen om. På sikt är det så att om människor kommer hit och arbetar kommer det inte att vara en ekonomisk belastning. Det finns också en del forskning som visar att det på längre sikt inte är negativt för samhällsekonomin med invandring. Det finns inget samband mellan invandring och ekonomisk nedgång. Tvärtom är många av de ekonomiskt mest framgångsrika länderna i världen invandringsländer.

– Men för mig är det inte i första hand en ekonomisk fråga. För mig är det i första hand en fråga om att människor som flyr för sina liv ska ha någonstans att ta vägen. Och även om det skulle kosta så skulle jag vara för det. Jag tycker att det är rimligt.

Varför republik?

Varför vill ni att Sverige ska bli en republik, undrade en tjej.

– Vi tycker att kungahuset ska avskaffas, och det handlar egentligen om att ni ska ha rätten att välja statschef. Vi menar att det är en del av demokratin att den främsta företrädaren för Sverige, den kvinna eller man som ska företräda oss, den ska väljas av er. Tycker ni att någon skulle göra ett bättre jobb än kungen så får ni rösta på en annan person och bestämma vem det skulle vara. Det gör man i Finland till exempel där man väljer en president. Det kan se ut på lite olika sätt.

– Monarkin är en rest från en fördemokratisk tid. Nu har kungen inte jättemycket makt, men det är ändå vår statschef. När jag går på utrikesnämndens möten i riksdagen är det kungen som sitter ordförande, till exempel. Jag menar att samhället ska vara helt igenom demokratiskt och i det ingår att man ska ha en republik.

Sverigedemokraterna

Tycker du att man ska ta debatten med Sverigedemokraterna eller frysa ut dem, undrade en tjej.

– Jag tycker absolut att man ska ta debatten med Sverigedemokraterna. Jag har själv tagit ett stort antal debatter med Jimmie Åkesson på olika sätt, och jag brukar alltid göra det. Jag tror inte på en politik där några som är folkvalda ska behandlas sämre eller att man ska försöka att mobba ut dem eller förneka dem deras rättigheter. Jag tycker att man ska ta debatten med Sverigedemokraterna, och även om jag i grunden tycker väldigt illa om deras åsikter tycker jag att man ska bete sig som folk.

Vanligt hyfs

– Jag säger god morgon till Jimmie Åkesson och jag skakar hand med honom efter debatten, och jag tycker att det är vanligt hyfs. Motsättningen kommer när man argumenterar med varandra. Jag tycker också att man ska prata med Sverigedemokraternas väljare, argumentera och diskutera med dem som man gör med folk mest. Det innebär inte att man ska kompromissa med sina värderingar, men det blir väldigt konstigt om man inte kan prata med en del personer.

Varför tycker ni att vi inte ska gå med i Nato, frågade en tjej.

– Det finns flera argument för att inte gå med i Nato. Det första är att en militärallians bygger på, och det är det de som vill gå med i Nato säger, att om vi blir anfallna så får vi hjälp. Men baksidan av det är att om ett annat Natoland blir anfallet ska vi hjälpa dem. Där det är kanske mest konflikter nu är mellan Turkiet och de ryska trupperna i Syrien. Jag tycker inte att det är givet att Sverige ska gå i krig för Turkiet. Jag tycker att de har ett ganska tveksamt styre och att vi bör bestämma det själva. Det är ingen slump att alliansfriheten har gjort att vi har kunnat stå fria från en rad krig och konflikter. Och jag tycker att det i grunden är bra att vi bestämmer om krig och fred i Sverige.

Större risk för incidenter

– Det andra är att om vi skulle gå med i Nato skulle sannolikt Finland göra det också, och då skulle vi få mer upprustning i vårt närområde och kanske större risk för incidenter eller konfrontation. Nato bygger på kärnvapen, och USA ger sig själva rätten att använda kärnvapen först, inte bara i försvar. Kärnvapen finns utplacerade i en massa Natoländer. Jag tycker att vi ska verka för kärnvapennedrustning istället. Ett Natomedlemsskap skulle också kräva att vi rustar upp försvaret. Om vi gör det som Nato förväntar sig ska man lägga två procent av BNP på militären. Det är 37 miljarder kronor till. Det är väldigt mycket pengar.

– Jag tycker att det finns väldigt starka argument för att ha kvar alliansfriheten. I grunden ser jag det som att vi har ett bättre läge att spela en positiv roll i världen om vi inte binder oss till en militärallians.

Vad tycker du om omval?

Vad tycker du är det positiva och negativa med att det kanske bli omval, undrade en tjej.

– Jag tror inte att det blir något omval. Jag tror att det är så krasst att de borgerliga partierna inte vill ha något nyval, eftersom de antagligen skulle ta en väldigt stor risk med att ha det. Skulle de borgerliga partierna vilja ta hjälp av Sverigedemokraterna så kan ju de fälla regeringen och budgeten. Och ingenting tyder på att de kommer att göra det. De enda som egentligen vill ha ett omval i dag är Sverigedemokraterna och det tror jag är för att de tror att de kan gå fram i ett omval och öka sitt politiska inflytande. Och för mig är det inget fullt argument för ett omval.

Få igenom budgeten

– Vi har en god möjlighet att få igenom den här budgeten och nästa budget också och att vi kan genomföra en massa förändringar som är bra för Sverige. Det är det viktigaste för mig. Blir det ett nyval så tar jag gärna det, jag tror att det kan gå bra för Vänsterpartiet i det valet. Men jag tycker också att vi som är folkvalda, vi har ju ett valresultat, får göra det bästa möjliga av det och försöka styra Sverige efter bästa förmåga och det tycker jag är vår skyldighet. Jag tycker att den här attityden att ”vi kan ställa till med oreda och sen komma ut som vinnare på andra sidan”, den är ansvarslös. Vi är valda av folk för att styra Sverige efter bästa förmåga, och jag tänker göra det. Blir det ett nyval så tar jag det, men jag eftersträvar det inte.

Berömmer eleverna

Efter utfrågningen säger Jonas Sjöstedt till LT att han fått ett väldigt bra intryck av Lerums gymnasium. Han berömmer eleverna.

– De är mycket insatta och ställer bra frågor. De tänker kritiskt, precis som man ska göra, och är väldigt uppdaterade om dagspolitik. Det är kul att se tycker jag, och så är det väldigt ofta när man kommer ut på skolorna. De kan mycket.

Nästa torsdag väntar ett nytt politikerbesök på Lerums gymnasium. Då i form av Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det