Vad har hänt med FP och C?

lt-debatt

Sedan valet 2014 tycks något ha hänt Folkpartiet och Centerpartiet i Lerum. Den debatt- och förändringsviljan som fanns innan valet 2014 tycks fullständigt bortblåst sedan de ingick i det socialdemokratiska styret i vår kommun. Innan valet, då också i majoritet, skrevs flertalet motioner och debattartiklar friskt. Under föregående mandatperiod skrevs närmare hundra motioner och insändare i Lerums Tidning från de båda partiernas olika företrädare. Ingen kunde då anklaga dessa två partier för att vara anonyma eller att ingen visste vad de tyckte i olika frågor.
Tiderna tycks ha förändrats och det socialdemokratiska styret tycks ha tystat de före detta borgerliga partierna Folkpartiet och Centerpartiet. Efter en dryg fjärdedels mandatperiod har 0(!) motioner skrivits och knappt en endaste insändare skrivits med (C)- eller (FP)-signatur. Noterbart är också att partiernas olika företrädare vägrar gå upp i fullmäktige och debattera i de olika frågor där deras kommunalråd ej har sitt ansvarsområde. Tystnad har fått en helt ny innebörd.
Vad har hänt med Folkpartiet och Centerpartiet? Är de fullkomligt styrda av Socialdemokraterna – eller sitter de stilla i båten för att rädda sina nya kommunalrådsposter som Socialdemokraterna fixat?

 • Alexander Abenius (M) , Gruppledare för Moderaterna
4 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. De har drabbats av var man i England kallar ”The Fat Cat Syndrom”! En trygghetskänsla där man inte behöver göra så mycket, bara åka med. Ideologiskt är det naturligtvis en kat(t)astrof för dessa marginalpartier, de väljare som trodde att de röstade för en borgerlig politik blev nog rätt förvånade att deras röst blev till ett socialistiskt maktövertagande. Huruvida KD passivt stöttar den oheliga allians är väl snarast av en akademisk karaktär då partiet har så få röster.

  Det är dock viktigt vid nästa val att få klarhet i hur man tänker positionera sig, åt vänster, mitten eller höger. Jag tror att väljarna vill veta detta, speciellt i en kommun som i grund och botten har en borgerlig tradition, då tror jag inte att väljarna nöjer sig med en socialistisk koalition. Om nu KD vill profilera sig som ett parti som faktiskt var det partiet som bröt en annan ohelig allians, decemberöverenskommelsen, då har de världens chans nu!

  Fp och C har satt sig i en besvärlig sits då de inte tycks bedriva en egen politik utan låter sig styras av socialister och klorofyllvänsterm, svårt att få tillbaka förtroende från sina gamla borgerliga väljare!

  • Det verkar väl rimligt att antaga att väljarna gav den tidigare politiska maktutövningen i Lerums Kommun underkänt? Om de hade skött sitt mandat på ett annat sätt så hade de kanske tillåtits sitta kvar i orubbat bo. Nu fick de avsked på grått papper.
   Det lades troligen taktikröster i förhoppningen att en annan borgerlig konstellation skulle leda kommunen på ett annat sätt. Då leder den politiska pragmatismen till den situation som vi har idag (då det inte gick att formera en borgerlig ledning när (M) hade petats). Det gäller nu för de nya maktutövarna att göra rätt analyser inför sina beslut om de har lust att fortsätta leda kommunen.

   • Jag tror inte den oheliga alliansen mellan borgerliga partier och socialistiska partier var ett uttalat önskemål från väljarna. Det var inte deklarerat i valkampanjen som föregick valet. Men gjort är gjort, nu vet väljarna att en röst på Fp och C är lika med en röst på socialismen. Noterbart är att Fp och C inte driver någon politik alls utan dess företrädare njuter av att sitta i baksätet och ropa ”Heja Dennis, heja Rutger”, viftande med sina röda fanor!

    • Humanist, det jag skrev var:

     ”Det lades troligen taktikröster i förhoppningen att en annan borgerlig konstellation skulle leda kommunen på ett annat sätt. Då leder den politiska pragmatismen till den situation som vi har idag (då det inte gick att formera en borgerlig ledning när (M) hade petats).”

     Jag tror alltså inte heller att de borgerliga väljarna som röstade bort den aktuella (M)-ledningen föreställde sig den här ”lösningen”;-)

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det