• Musicerande i julskrud. I Nääs dragspelsklubb finns många skickliga musiker, nu krävs det att ungdomar återupptäcker instrumentet för att återväxten av spelemännen ska säkras. Foto: Carina Svensson

Dragspelare sprider glädje

Floda

– Vi är som läkare utan legitimation. De som kommer och lyssnar på oss mår bättre och blir gladare. Musiken gör mycket för välmåendet, konstaterar Berndt Lansenfeldt, en av eldsjälarna i Nääs dragspelsklubb.

Klubben gör mycket för att sprida glädje i kommunen. Deras månatliga spelningar med allsång på Tingshuset i Lerum och Parasollen i Gråbo är mycket välbesökta och uppskattade. De spelar dessutom på diverse evenemang och är med jämna mellanrum på kommunens olika äldreboenden.

Inför jul har Röda Korset bjudit alla som bor på något av kommunens äldreboenden på fika. De har varit ute på de olika boendena, och i förra veckan var man på Hedegården i Stenkullen. Förutom kaffe och kaka bjöds det på musik och allsång av dragspelare, en gitarrist och en pianist från Nääs dragspelsklubb.

Igenkännande leenden

Konfrencieren Berndt Lansenfeldt fick många igenkännande leenden när han berättade vad de skulle spela. Hans mellansnack var också uppskattat. Och det var naturligtvis även musiken.

– Min mamma spelade dragspel, minns en äldre kvinna i publiken, och lyssnar noggrannt på de välkända tonerna.

Nästa stora evenemang sker den 15 december, då är det julfest i Garveriet i Floda. På scen kommer Nääs dragspelsklubb, Lars Brandströms kör Floda Sjunger och Lerums luciatrupp att vara.

Dragspelsklubben startade 1974 av Bror Jansson och Uno Ryding.

Duon satte in en annons i tidningen där de sökte andra dragspelsintresserade i Floda med omnejd. Det resulterade i 20 anmälningar. Första spelningen skedde i Floda Lada, i mars 1975. Redan 1976 fick man en inbjudan från Bengt ”Polo” Johansson i Falun för att göra sin första radioinspelning.

Köpte in fem dragspel

1984 köptes fem dragspel in, dessa lånades ut till musikskolan i Lerum för att säkra återväxten av unga dragspelare. Klubben har dock nu fått tillbaka dragspelen, och de används i samband med dragspelskurser.

Ett återkommande populärt evenemang har varit dragspelsstämmorna på Nääs. Näästräffen pågick mellan 1981 och 2005. Man slutade arrangera träffarna på grund av att kostnaden blev för stor.

Klubben har en tynande tillvaro, 2014 var medlemsantalet 25 jämfört med 70 medlemmar 2000.

– Vi skulle också behöva en föryngring. Man skulle väl till exempel kunna lära ut dragspel i kulturskolan, föreslår Berndt Lansenfeldt.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det