Foto: Peter Welling

Idrotten tog tjeckiskt par till Lerum

Lerum

Med ankomsten av Tereza och Tomáš Sladký till Lerum i somras var det två sporter som kunde glädja sig åt förstärkningar. Tomáš, 29-årig landslagscenter i Tjeckien och Tereza, 26-årig tennistjej kom som välkomna tillskott i FBC Lerums allsvenska lag och Lerums TK:s serielag för damer. Båda är dessutom verksamma som instruktörer, och trivs bra i sin nya omgivning.

Makarna Sladký  fick välja mellan att bosätta sig i Göteborg eller Lerum när de kom hit.

– Vi har bott i Ostrava båda två, så vi vet hur det är att bo i en storstad. Vi valde att bosätta oss i Lerum, och trivs väldigt bra här. Naturen är fin, det är inte så stort, och vi börjar träffa bekanta från träningarna när vi handlar mat, säger Tereza.

Båda vill gärna lära sig svenska. Men det är lite svårt, för deras svenska elever tycker att det är en bonus att få öva sin engelska när de träffas på träningarna.

– Jag förstår en del svenska, framför allt svengelskan i innebandyn, men mina elever föredrar att prata engelska med mig, säger Tomáš.

Förälskad i innebandy

Tomás värvades till FBC Lerums satsning mot kval till superligan i våras. Han jobbar tre gånger i veckan åt Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke med skolans innebandyjuniorer, och sysslar dessutom med FBC Lerums juniorallsvenska lag, som är en gemensam satsning mellan FBC och Floda IBK. Just nu ligger laget trea i sin grupp, och det räcker att behålla den placeringen för att gå vidare.

– Det är mitt första år som lärare. På Hulebäcksgymnasiet går spelare från klubbar i Göteborg, och det är ganska hög nivå på dom. Varje vecka hittar jag på specialuppgifter för dom att träna på.

Han har varit tränare i tio år, och det ingick i hans kontrakt att han skulle få sådana uppgifter för FBC.

– Jag vill bli tränare när min aktiva karriär är över.

Tomáš Sladký började sin karriär som innebandyspelare vid nio års ålder. Det hjälpte inte att pappan som var gammal fotbollsspelare försökte få honom att välja sin sport.

– Det händer så lite i fotboll. Man kan spela i 90 minuter och det blir kanske bara ett mål.

– Det kom en främling till skolan med innebandyklubbor en dag, och han visade och berättade om sporten. Jag blev förälskad med en gång.

Följer familjetraditionen

Tereza Sladka började sin tenniskarriär vid samma ålder. Hon följde familjetraditionen, och damtennisen är sedan länge stark i hemlandet.

Hon var rankad som nummer 18 i Tjeckien som bäst i unga år, och fick ett stipendium för sport och studier på college i USA. Där tillbringade hon fyra år, läste ekonomiska ämnen och spelade i högsta serien för college.

– I USA är collegesporten mycket viktig, det blev en fin erfarenhet och vi togs om hand som proffs. Vi fick flyga till matcherna. I laget fanns spelare från Equador, Frankrike, Papua Nya Guinea, Sverige och Tunisien.

– Dom blev mina vänner och vi håller kontakt fortfarande. Närmast reser jag till ett bröllop för en av dom i USA.

Efter studierna arbetade hon ett år i USA.

– Jag trodde att det skulle bli svårt att få jobb efter college, jag hade ju bara erfarenhet från idrottslivet. Men det visade sig att arbetsgivarna var intresserade av mig just för den sakens skull. Att ha idrottat säger något om att man har uthållighet i sitt arbete.

Tomáš Sladký håller med om det positiva med idrotten.

– Det är bra med sport att man får resa, studera och träffa nya människor.

För två år sedan spelade Tomáš för Jönköping i superligan, och tränade pojkar 99 där. Sedan blev det ett år i Schweizisk innebandy.

– Men jag visste då att jag måste tillbaka till Sverige. Här finns en stor tradition, inställningen bland svenskarna till min sport är helt annorlunda.

Många timmar i hallen

Tereza följde med sin nyblivna make till Sverige och tog kontakt med LTK, provspelade där, och blev engagerad både som spelare och tränare. Instruktörsutbildning hade hon redan från hemlandet.

– Jag har träningar nästan varje dag, både barn mellan nio och tolv år, och vuxna finns bland mina elever. Och så spelar jag med klubbens serielag, tillsammans med dom bästa flickorna i Lerum. Jag är i hallen fem timmar per dag i genomsnitt.

Lagkamraterna Emma Shasteen, Vilma Karlander och Lisa Fagerberg är betydligt yngre än Tereza, 12, 13 och 14 år.

– Men dom håller redan hög klass.

LTK–tränarna Patrik Jarestrand och Kalle Johnson är mycket nöjda med sitt förvärv.

– Det är bra för våra tjejer att ha en lite äldre kvinnlig spelare att se upp till i laget, och Tereza ger dom bra sparring på träningarna, säger Patrik.

Hur ser vardagarna ut för paret i Lerum?

– Jag tränar innebandy tre gånger i veckan i Rydsbergshallen, och gör lite extra träning på gymmet, gärna tillsammans med Tereza, säger Tomáš.

Tidigare i höst blev det en del resor runt i trakten för att bekanta sig med Västsverige.

– Vi reste till Smögen, Marstrand, Alingsås och Göteborg. Men nu i november-december är det så mörkt. Vi är mycket i hallarna, och efteråt är det skönt att bara få vila sig, säger han.

– Jag är inte så motiverad för träningen på vintrarna, när jag inte spelar tävlingar. Det är lättare på våren och sommaren, då spelar jag serier i Tjeckien och Tyskland, berättar Tereza.

Siktar på VM

Maken har programmet ganska klart för sig de närmaste åren.

– Jag har ett kontrakt på ett plus ett år med Lerum. Vi ska prata om saken i mars och se om det blir någon fortsättning. Som det känns just nu finns det ingen anledning att ändra på något.

Som mångårig tjeckisk landslagsman har han siktet inställt på VM 2016 och 2018.

– Om tre år går VM i Tjeckien. Det skulle vara väldigt roligt att få visa upp mig inför hemmapubliken och kanske ta avsked från den också i samband med mästerskapet.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det