Ta ställning för schyssta pensioner!

Debatt

Bara i år väntas invånarna i Västra Götaland betala cirka 44 miljarder kronor till det svenska pensionssystemet. Regeringen har lagt förslaget om förändringar i AP-fondernas regelverk ”på is”. Det innebär att fonderna kan fortsätta att göra ohållbara investeringar. Våra pensionsinvesteringar måste växa med respekt för mänskliga rättigheter, klimat och miljö, vi har inte råd att vänta. Det skriver företrädare för sju miljö- och människorättsorganisationer.

De statliga AP-fonderna ansvarar för 1 500 miljarder kronor av svenska folkets pensionspengar. Delar av detta kapital investeras i klimatvärstingar i fossilindustrin, vapentillverkare och gruvbolag som kränker mänskliga rättigheter och orsakar allvarlig miljöförstöring. Vi är övertygade om att varken Västra Götalands cirka 410 000 pensionärer, eller de som fortfarande har pensionen framför sig, vill ha det så.

Finansdepartementet presenterade i juni ett förslag till nya regler för AP-fonderna. Det innehöll flera förbättringar. Bland annat gav det mer utrymme för frågor om ansvarsfulla investeringar och föreslog att hållbarhet skulle bli lagkrav när våra pengar investeras.

Nu har förslaget stoppats efter oenighet mellan partierna i riksdagens pensionsgrupp och kritik som handlar om rädsla för politisk styrning och kostnaderna för en omorganisering av AP-fonderna. Men ett förtydligande av kraven på hållbarhet i AP-fondernas investeringar är nödvändigt och kan inte vänta. Vi vill därför se åtgärder snarast möjligt på tre centrala områden:

1. Ange övergripande hållbarhetsmål.  Regelverket för AP-fonderna bör tydligt ange en ram för hur kapitalet ska förvaltas med utgångspunkt i vetenskapliga fakta om klimat, miljö och biologisk mångfald och i linje med internationella konventioner rörande miljö och mänskliga rättigheter.
2. Förtydliga rollfördelningen. Idag agerar AP-fonderna både som kapitalägare och förvaltare. Dessa roller bör enligt internationell standard separeras i en kapitalägarfunktion, som representerar svenska pensionsberättigade, och ger mandat till en renodlad förvaltningsfunktion.
3. Säkerställ hållbarhetskompetens och skapa ett självständigt hållbarhetsråd.Representanter för civilsamhället och forskare inom hållbar utveckling bör ges ökat delaktighet i formulering och uppföljning av AP-fondernas verksamhet. Därför bör ett fristående hållbarhetsråd inrättas för att regelbundet bistå riksdag och regeringen med omvärldsbevakning, kompetens och utvärdering.

Ingen bör luras av dem som hävdar att hållbara placeringar leder till lägre avkastning. Ledande företrädare för finanssektorn runtom i världen konstaterar tvärtom att hållbarhetsfaktorer är en förutsättning för långsiktigt god avkastning. Hållbara placeringar gynnar pensionerna.

Vi uppmanar alla att visa sitt stöd för tydligare hållbarhet i förvaltningen av pensionskapitalet genom att med en knapptryckning mejla våra politiker via www.schysstapensioner.nu. Regelverket för AP-fonderna behöver moderniseras så att vi alla kan se fram emot en – på många sätt – rikare pension!

Kampanjen ”Schyssta Pensioner”, genom:
Annelie Andersson, ordförande Latinamerikagrupperna
Sofia Walan, generalsekreterare Kristna Fredsrörelsen
Gabi Björsson, generalsekreterare Afrikagrupperna
Pia Björstrand, vice talesperson, Klimataktion
Julia Finér, ordförande Emmaus Stockholm
Rebecka Jalvemyr, kanslichef FIAN Sverige
Annica Sohlström, generalsekreterare Forum Syd

En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Vilken rätt har dessa okända (sannolikt vänsterinriktade) organisationer att påverka avkastningen av vårt under ett hårt, långt arbetsliv sparade kapital?
    Självklart ingen alls!
    Vi betalar för att erhålla bra pensioner – inget annat. Om de udda, små organisationerna har någon synpunkt på hur avkastningen kan höjas skriv det – men skriv inte en massa trams som inte har något med lönsam placering av vårt pensionskapital att göra.
    Kom med fakta – inte drömmar o svammel.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det