Foto: Daniel Elfvelin
Karin Berglund och André Strömqvist ansvarar för designen av årets offentliga trädgårdar.

Experterna har idéerna klara för Växtrums nya trädgårdar

Lerum

En trädgård i medeltida klosterstil och en trädgård som hyllar de tidigare trädgårdsmästerierna vid Säveån. Det är vad trädgårdsexperterna Karin Berglund och André Strömqvist har planerat för årets Växtrumsprojekt.

Två offentliga trädgårdar ska nu bli fyra när Karin Berglund och André Strömqvist tar över stafettpinnen efter förra årets experter, Simon Irvine och Hannu Sarenström. Tanken är att kommunen ska fylla på med trädgårdar längs med naturslingan kring ån som färdigställdes förra året. 

Karin designar en trädgård i Nyebroparken som fått namnet Nyebrotäppan, medan André ansvarar för ett område där Frödings förskola tidigare låg. En plats som fått namnet Frödingslunden.

–  Jag följde projekten förra året och blev otroligt imponerad. När kommunen ringde till mig så tänkte jag att det är svårt, men jag tänkte samtidigt att kan dom så kan jag, säger Karin.

– Jag tänkte att det ska bli skitläskigt och kul på samma gång, säger André.

Det är alltså med lite av en skräckblandad förtjusning som både Karin och André åtar sig uppdragen. Båda har gedigen erfarenhet, men det är en stor skillnad att göra i ordning en utställningsträdgård jämfört med att skapa något som ska bli bestående. Också storleken på områdena, cirka 500 kvadratmeter vardera, är en rejäl utmaning

Historisk inspiration

Det är två kreativa hjärnor som gått på högvarv när de skissat på idéer och André har valt att utgå från platsens historia. 

– Jag har förstått att det har legat många trädgårdsmästerier längs med ån, så jag har tänkt göra en trädgård som blir som en hyllning till trädgårdsmästerierna. Det ska bli som en trädgårdsruin, ett växthus utan glas där växterna ska slingra sig kring konstruktionen. Lite djungelkänsla, berättar André.

Även Karin har ett historiskt tema med en så kallad Mariaträdgård byggd på en stiliserad botten i form av ett medeltida kloster.

– Massvis med växter ska planteras som ska ha med jungfru Maria att göra, som liljor, rosor, violer och gullvivor. Jag tycker det är roligt när växterna berättar något, säger Karin.

När LT träffar duon i Aluddens restaurang väntar de med spänning på att få träffa alla sökande. Bland annat är de nyfikna på vad de sökande har med sig för personlig sak som ska symbolisera trädgård. Karin är dock glad att det inte är hon som fått den uppgiften.

– Det hade blivit lite svårt, för jag hade velat ta med mig min katt. Den känns som en stor del av min trädgård och är så fin där den hoppar omkring med sin jättelånga svans och flyger över häckarna.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det