Pressbild

Lerumsfordon på indiska vägar

Nyheter

Nu rullar elfordonet Zbee på de Indiska vägarna.

– Det känns såklart helt fantastiskt att äntligen se fordonen i praktiskt bruk ute på vägarna i Indien, säger Göran Folkesson, vd på Lerumsföretaget Clean Motion, som har utvecklat det elektriska trehjuliga fordonet.

Clean Motion lanserade sin tjänst i New Delhi i förra veckan.
– Även om vi visste att intresset skulle bli stort så känns mottagandet ändå större. Det känns som vi har perfekt timing nu då det dagligen pratas om New Delhis dåliga luft, säger Göran Folkesson och fortsätter:
– Men det har varit en lång och stundtals mycket jobbig resa med tvära kast från myndigheter. Även om vi visste att det skulle bli svårt och jobbigt från början har det tagit ändå mycket mer tid och kraft än vad vi räknat med.
Han konstaterar att Zbeen har en enormt modern design, åtminstone med indiska mått.
– Der gör att alla ögon dras till fordonet.
I övrigt var det som verkligen stack ut i Indien alla människor.
– När vi kallade till presskonferens blev salen överfylld och vid själva lanseringen hade vi ett 50-tal inbjudna men det var folk överallt.
Zbee erbjuder närtransporter mellan ett affärscenter och ett par tunnelbanestationer i Indien. Clean Motion har slutit ett avtal med DLF, ett av Indiens ledande fastighetsföretag, om att använda Zbee i flera affärsområden i Delhi National Capital Region, skriver företaget i ett pressmeddelande.
Den första fordonsflottan kommer påbörja verksamheten från DLF CyberHub i Guargon. Flottan, som totalt omfattar 25 fordon, kommer att erbjuda så kallad first and last mile connectivity. Zbee finns redan i Europa och Indonesien. Indien bedöms dock bli den största marknaden för denna nya generation av elektriska fordon. Den kommer att bidra till säkra, energieffektiva och miljövänliga transporter.
Zbee, som är utvecklad i Lerum, tillverkas idag i Trollhättan. Zbee består av en självbärande kompositkaross med ett avancerat litiumbatteri och kan med en full laddning köras upp till 70 kilometer.
– Vi vet alla att fossilbränsledrivna fordon har bidragit avsevärt till att öka koldioxidutsläppen i vår miljö. I och med att Delhi har världens sämsta luft, mestadels orsakat av trafiken är både behov och intresse rekordhögt, säger Göran Folkesson.
Företaget har arbetat långsiktigt med den indiska marknaden och i början av december erhölls ett nationellt typgodkännande.
I Indien sker monteringen av Zbee för närvarande i Faridabad strax söder om New Delhi. Clean Motion har även ett nära samarbete med Delhi Integrated Multi-Modal Transit System Ltd med målet att utbilda kvinnliga förare för att skapa en jämn könsfördelning.
– Jag är stolt och glad över att, tack vare Zbee, kunna jobba med viktiga nyckelområden för Indien. Det ena är Make in India, som genom lokal tillverkning kommer att kunna sänka distributions- och produktionskostnaderna och därmed underlätta expansionen inom landet, och samtidigt vara en partner och leverantör till den statliga Smart City-planeringen, säger Anil Arora, landschef för Clean Motion India, i ett pressmeddelande, och fortsätter:
– Det är angeläget att vi alla arbetar med att skapa och införa lösningar som främjar vår miljö och Zbee är precis vad Indien behöver
En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det