Mot nya mål. Göran Folkesson ser fram emot att företaget kliver ur sin gamla kostym och i den nya, som börsintroducerat bolag på Nasdaq First North. Foto: Carina Svensson

Lerumsföretag på börsen

Lerum

Clean Motion, som tillverkar det trehjuliga elfordonet Zbee, ska introduceras på börsen.
Den som vill lägga in stort kapital kan handla redan om några veckor, andra får vänta några månader.

Det går oerhört bra för Lerumsföretaget. Kungen är en av många som har åkt Zbee det senaste året. Och antalet ska bli betydligt fler. Nyligen började de första Zbee:na rulla på Indiens gator i New Delhi, och snart är allt klart för att dra igång tillverkning i Indonesien.
Efterfrågan på de enorma marknaderna är stor, och Clean Motion behöver kapital för att klara av att tillverka fler fordon.
– Vi har fått en väldigt bra kontakt på ministernivå i den indiska delstaten Haryana, som ville att vi skulle tillverka ytterligare 2 000 fordon med en gång, säger Göran Folkesson, vd.
Det går inte. Kapaciten räcker för att under 2016 bygga 1 000 fordon i Indien och 1 000 fordon i Indonesien. Målet är att om fem år klara av att tillverka 100 000 fordon om året.
Clean Motion har sitt huvudkontor i Lerum men tillverkar sina fordon som rullar i Sverige i Trollhättan, tillverkningen för andra länder sker i det aktuella landet.

Luftföroreningar ökar snabbt i hela världen, och det är en mycket stor andel av befolkningen som andas luft som anses hälsofarlig. Därför införs hårda miljökrav för fordon i många städer. Och där har det lilla, alltså inte så energikrävande, elfordonet en roll att fylla. I New Delhi har man infört krav på att alla trehjuliga fordon ska drivas med naturgas.
– Luftkvaliteten är så dålig att jag tror att det relativt snart kan komma ett beslut på att alla trehjuliga fordon ska vara eldrivna, säger Göran Folkesson.
Han bedömer att efterfrågan på elfordon med hög kvalitet och modern teknik är och kommer att vara så stor att Clean Motion inte kan klara den själv.
– Vi har kontakt med konsortium i Italien som vill tillverka Zbeen på licens i Sri Lanka. Det kan bli en väg att gå, i vissa länder kan vi vara aktiva själva och i andra får något annat företag köpa licensen för att tillverka fordonen, men det kräver att det tillverkande företaget håller tillräckligt hög kvalitet.
Tanken med börsintroduceringen är att få in drygt 20 miljoner kronor. Efter emission är det beräknade värdet på Clean Motion 100 miljoner kronor. Aktierna ska säljas på Nasdaq First North, Nasdaqs europeiska tillväxtmarknad, anpassad för mindre och växande bolag. Med ett mindre omfattande regelverk än det på den reglerade huvudmarknaden ger denna marknad bolagen mer utrymme att fokusera på sin verksamhet och dess utveckling, samtidigt som man tar tillvara på alla goda aspekter av att vara ett listat bolag.
– Spännande. Det här innebär att vi går in i en helt ny fas, säger Göran Folkesson och fortsätter:
– Om några veckor kan de som vill köpa riktigt stora poster börja handla, minsta summan att betala då är 100 000 kronor. Vi har redan ett tiotal intresserade köpare, men tar gärna in fler.
Introduceringen på börsen sker i april och första handlingsdag för allmänheten väntas bli i början av maj. Aktierna kostar åtta kronor styck, och lägsta summa som allmänheten han handla för kommer att ligga på runt 10 000 kronor.
Clean Motion kommer att anställa fler personer under året, både i Lerum och Trollhättan.

6 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  • Hej bilist,

   Vari ligger gratisreklamen? Tänkta kunder är ju taxiflottor i storstäder, kommuner etc. Tror du de går in på LT och fattar ett köpbeslut baserat på en artikel om börsnotering?

   Det är väl kul att företaget satsar framåt. Sen var skulle tillverkningen ske? Finns säkert mycket bra anledningar till att den är förlagd till Trollhättan (överskott på montörer och lokaler) än Lerum.

  • Gratisreklam?
   Självklart är det av nyhetsvärde för lokaltidningen om ett företag verksamt i kommunen går extremt bra och dessutom ska börsnoteras.
   Att tillverkning sker på andra platser är ointressant i sammanhanget.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det