Alexander Abenius. Foto: Love Hansen Siilin

Med Lerum som mål

Stenkullen

Han är Lerum trogen och sitter hellre i kommunfullmäktige än i riksdagen. Men om den unge moderaten Alexander Abenius fick vara statsminister i en dag så har han planen klar.
– Då hade jag avskedat Wallström, Romson och Kaplan.

För drygt tio år sedan gick en 15-årig Alexander Abenius runt i Alléskolans korridorer. Han stannade till hos parallellklasserna och frågade hur dom hade det i sitt klassrum, om allt funkade bra med lärarna. Själv vantrivdes han på skolan, hade stora problem med en av lärarna och betygen sjönk allt mer.

– Jag mådde väldigt dåligt helt enkelt. Men jag hade väl egentligen en inställning om att ingen annan skulle ha det så som jag hade det.

Trivdes bättre

Han började intressera sig för politik. Ett sätt att påverka. Därav de nyfikna frågorna till sina kamrater om deras upplevelser av skolmiljön. När två av hans vänner gick med i Moderatata ungdomsförbundet var han inte sen med att hoppa på tåget. I samma vända gick han ut grundskolan och bytte Alléskolan mot Lerums gymnasium där han kom att trivas mycket bättre.

– Det funkade så fantastiskt bra, mina betyg blev bättre och jag lärde mig mycket mer på lektionerna. Det blev sån höjning bara av att jag fick byta miljö. Det gjorde mycket.

2006 var Alexander Abenius också med om sitt första val som politiskt aktiv och tajmingen kunde knappast varit bättre. Moderaterna blev inte bara ledande parti i Lerum utan också i Sverige. Sedan dess har han klättrat inom Moderaterna i Lerum och ses idag som efterträdaren till Henrik Ripa, bara 25 år gammal.

Vill förändra

När jag frågar om han ser sig själv som ett politiskt stjärnskott så skruvar han på sig och får tänka efter ordentligt.

– Jag kan förstå att det utåt sett kan se ut så. Men internt och från den erfarenheten så är jag absolut inget stjärnskott. Jag har varit inom politiken i tio år vilket är en ganska lång tid.

Hans mål med politiken är att förändra, inte att bygga en karriär. Om man får tro Alexander Abenius så blir det som mest tio år till inom politiken innan han kliver åt sidan.

– Annars tror jag att man sitter för länge. För efter en viss tid så tror jag att det är lätt att man förlorar stinget. Det ser man många exempel på.

Det blir ett blankt nej när jag undrar om han inte hade lockats lite av att i framtiden ta en plats i riksdagen. Praktiken på Europaparlamentet i Bryssel och veckorna i Stockholm i samband med valrörelsen 2010 hade en gemensam nämnare. Han längtade hem till Lerum.

Statsminister – nej tack

På frågan om vad han hade gjort om hade fått vara statsminister i en dag så skrattar han och säger att det är det enda jobbet han aldrig hade tagit.

– Det är väl egentligen bara för att jag tror att det är ett så oerhört tungt jobb, det är till och med så att jag ibland kan känna sympati för Stefan Löfven.

Men om vi leker med tanken?

– Då finns det ju två avgörande frågor, den ena är skolfrågan.

På sant politikermanér blir frågan till en föreläsning om att barnen är vår framtid och att lärarlönerna borde höjas. Skolfrågan, hjärtefrågan. Efter några minuter är jag tvungen att bryta in.

Nu menar jag en dag.

– Oj, vad hinner man med då? Man kan inte få igenom några politiska beslut direkt. Jo, förresten! Om jag hade varit Stefan Löfven en dag så hade jag hade avskedat Wallström, Romson och Kaplan.

Anledningarna är många. Alexander Abenius menar att Romsons tid som vice statsminister inte har varit någon succé med allt från giftfärg på båten till plumpa uttalanden. Kaplan har i egenskap av bostadsminister knappt spenderat någon tid på hemmaplan och fått väldigt lite gjort. När det kommer till Wallström så menar Alexander att hon varit alldeles för het i utrikespolitiska sammanhang och skapat fiender istället för att bevara goda relationer.

Men har det inte varit för slätstruket tidigare?

– Nu är jag ingen utrikepolitisk expert, jag sysslar med kommunpolitik. Men man bygger inte internationella relationer genom att vara tuff, utan man gör det genom att vara smart. Om det i sin tur innebär att vara tuff så må det så vara men jag tycker inte att hon har varit smart.

Drömde om att bli regissör

Under uppväxten i Floda var det knappast politiker som fanns högst upp på listan över drömyrke. Istället var det filmregissör.

– En av de lärarna som jag faktiskt gillade väldigt mycket, Tommy, tillät oss att filma och sen fick vi sitta och redigera och göra lite såna grejer under skoltid. Så där föddes det.

Någon förebild bland filmmakarna hade han inte. De fanns istället inom Alexanders andra stora intresse, seglingen, och då i form av hans kusin Malin. Och till skillnad från regissördrömmen så lever seglarintresset kvar. Inom kappseglingsformen matchracing så är Team Abenius, där även Alexanders bror Victor är en av lagmedlemmarna, för tillfället rankat 92:a i världen. Planen är att i år göra en satsning och nå topp 50. Men då behövs tid vilket är en bristvara för en ledamot i kommunfullmäktige.

– Gymmet klarar man ju av att trycka in emellanåt, men seglingen är svårare för där är det ju så beroende utav alla andra. Men vi brukar sätta upp en kvällstid och då är det bara till att köra.

Lillebror representerar

Förhoppningen är nu att Team Abenius ska få representera Sverige i ungdoms-VM i matchracing som går av stapeln i Nya Kaledonien. Alexander själv är för gammal så istället blir det lillebror Victor som får representera familjen.

Seglingen är inte den enda kärleken i Alexanders liv. I skrivande stund har flickvännen Hildur, som ursprungligen är från Island, nyligen flyttat tillbaka till Sverige. Från millennieskiftet tills för ett och ett halvt år sedan bodde hon i Floda och gick på Alléskolan samtidigt som Alexander.

– Från början var vi bara bekanta. Sen så var det egentligen när hon flyttade tillbaks som jag började ta kontakt igen och frågade ”Vad hände? Varför har du flyttat tillbaks?” på den vägen var det.

När paret nu ska flytta ihop så föll valet på en lägenhet i Stenkullen. Att lämna hemmaplan var inte ett alternativ.

– Lerum har alltid varit min kommun.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det