lt10tjockmyiköket

My har tappat över 90 kilo

LERUM:

My är ett av åtta syskon och växte upp på Gullholmen på Orust. Hon berättar att hon var knubbig och tjock redan som liten, och att hon utvecklade sitt sockerberoende väldigt tidigt. När hon var sju år gammal drabbades hennes pappa av cancer, som han överlevde, och samtidigt gick hennes mamma in i den berömda väggen.
– Jag började hetsäta och det fanns inga vuxna i min närhet som kunde stoppa mig och ingen som förstod hur jag egentligen mådde.
– Jag vräkte i mig godis och åt mängder med snabbmakaroner. Jag började också snatta, för att få i mig så mycket socker som möjligt.
När det var dags att börja gymnasiet flyttade My till egen lägenhet och där fortsatte hetsätandet och hon började dessutom dricka alkohol.
– På den tiden var det mycket festande, men jag hade jävligt kul. Det här påverkade naturligtvis mina betyg, som jag fick läsa upp senare.
– Jag hatade mig själv och varje måndag tänkte jag att nu ska jag ta tag i mina problem. Trots att jag stoppade i mig saker hela tiden var jag jämt hungrig.
– Jag kunde sitta i min lägenhet och frossa i godsaker.

Det var när My fyllt 20 år som vågen inte klarade av att tala om hennes vikt. Det visade sig att hon ätit upp sig till 170 kilo.
– Då kunde jag inte längre knyta mina skor eller ha bilbälte på mig. Alla stolar var för små och karmarna skar in i min bak. Dessutom tog andra mig inte på allvar, eftersom jag var så stor.
My hade nu på allvar börjat fundera på att göra en gastric bypass-operation, eftersom hon provat de flesta bantningskurerna. Men så fick hon upp ögonen för LCHF, som hennes föräldrar rekommenderade.
– Jag hade bonnatur som kom i kontakt med den här metoden. Då, för sex år sedan, var den inte så utbredd som den är idag och det kändes väldigt skumt när jag gick till mataffären och köpte bacon och smör, sådant som jag tidigare inte fått äta.
My berättar att de tio första dagarna var fruktansvärda och hon jämför det med att sluta röka. Hennes mage pajade och hon var väldigt trött, men snart kom energin tillbaka. Efter ett år hade hon rasat 40 kilo.
– Jag är så kär i den här kosten och det är som att vara gift. Så här är det, och det är så här jag äter.
– De första fem åren fuskade jag ibland, men det har jag slutat med. Det är bättre att avhålla sig helt och jag dricker inte heller någon alkohol.
– När jag gifte mig unnade jag mig bröllopstårta och det blev kört direkt. Mitt sockerberoende triggades igång och jag blev inte av med det på flera månader.
– Ursinnet i min kropp väcks av en bit choklad.

Resan har varit lång för My, som bland annat behandlats för sitt sockerberoende. När vi träffas har hon gått ner 92 kilo, men ska ner ytterligare tio. Hon säger att det får ta den tid det tar, bara det händer.
När My blev av med sitt sockerberoende och skippade kolhydraterna kom energin och på bara några månader läste hon in det som hon missat under gymnasietiden
Hon sökte sig vidare till civilingenjörsutbildningen i Karlskrona, där hon studerat under fem års tid. Idag jobbar hon på ett globalt IT-företag i Göteborg, där hon är gruppchef sedan november och ansvarar för att vidarutbilda ingenjörer i södra Sverige.
– När jag pluggade träffade jag Martin, vi gick på samma skola och bodde i samma studentkorridor. Jag tyckte han var jättesöt och bjöd in honom till mig för att titta på Idol tillsammans.
– Då vägde jag 130 kilo, men han såg vem jag var ändå. Han är fantastisk och jag är väldigt kär i min man.

I somras köpte hon och maken Martin en lägenheten i Lerum, som de flyttade in i under hösten. Att de valde just Lerum berodde på att Martins föräldrar bor i Gråbo.
– Jag tycker verkligen om att bo här, det är lugnt och skönt och jag känner mig trygg när jag går hem på kvällarna.
Idag skriver My kröniker, föreläser och bloggar om sitt sockerberoende och sin livsresa. Hon är också mån om sig själv och väljer att ta hand om sin kropp.
– Jag har lärt mig att tycka om mig själv och jag tycker om hur jag ser ut. Jag tänker inte heller på vad andra tycker om mig, för det har jag inte med att göra.
– Om jag kan hjälpa någon att ta sig ur sin problematik blir jag väldigt glad.

  • ANN-CHARLOTTE EDGAR
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher