På väg att bli en miljökommun

lt-debatt

Omlöp/fiskväg för fisken vid Hedefors kraftverk. Mycket bra. Nu är det dags att ta sig an nästa vandringshinder – Hillefors.
Här finns för närvarande tre förslag på lösning för fiskens uppvandring i Säveån vid Hillefors kraftverk. Tyvärr löser man inte problemen vid nervandringen. Problem som innebär att fisken kan komma in i turbinen på kraftverket och bli fiskfärs.
Den enda lösningen vore att riva ut hela kraftverket och låta vattnet strömma fritt i ån. Detta har med framgång gjorts på andra håll.
Då återstår frågan om den lilla vattenmängd som skulle behövas för att driva Hillefors grynkvarn vid visa kulturhistoriska event.
Det finns två lösningar på detta problem.
Lösning ett skulle vara att man pumpar vatten till kvarnen för att få hjulet att snurra vid visningstillfällena för man har väl inte från kvarnföreningen tänkt sig att driva kvarnen i kommersiellt syfte? Då skulle kvarnen snart vara utkonkurrerad av modernare tillverkning av gryn.
Lösning två: Varför inte riva kvarnen och sälja det gamla fina byggnadsmaterialet på Återbruket.
Dessa pengar som kvarnföreningen får in blir en fin gåva/kompensation för den negativa påverkan som kvarnen, historiskt sett, har haft på naturmiljön kring Säveån.

  • Miljövännen
En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Lugn miljövännen fiskvägen förbi Hillefors är redan byggd enligt Lerums kommuns skylt på gräsmattan mellan Missionskyrkan och Tingshuset. Dessutom har man satt upp galler framför kraftverket så inte fisken kommer in i turbinerna.

    Detta tycker jag är framförhållning för Sveriges ledande Miljökommun!

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det