Foto: Daniel Elfvelin
Upprustad. Efter ett par års arbete är stigarna längs Säveåleden framkomliga igen. På söndag är Stefan Larsson från Lerums Naturskyddsförening guide på nyinvigningen.

Nyinvigning för Säveåleden

Stenkullen/floda

Vada i Säveån, eller riskera att bryta benen. Det har varit alternativen för den som har promenerat längs med Säveåleden på senare år. Men genom en omfattande renovering är stigarna åter framkomliga och på söndag är det nyinvigning med guidad tur.

Reservatets stigar längs med Säveån utgör en naturskön slinga, där fotgängare både kan promenera och ta en löprunda mellan Floda och Stenkullen. Men på senare år har vissa sträckor varit näst intill oframkomliga.

– En del gamla stigar har inte underhållits på ett bra sätt på 20-30 år. På senare tid har det varit direkt farligt att gå där, med risken att trampa igenom ruttna plankor och jag har sett hur folk har tagit sig ner och gått i vattnet, säger Stefan Larsson på Lerums Naturskyddsförening.

Flera års tid

Men under ett par års tid har stigarna gjorts i ordning. Grus och makadam har lagts ut, broar har fått räcken och trappor och spänger har fått nya brädor med halkskydd. Sammanlagt 8,5 kilometer stigar har rustats upp för en kostnad av 3,5 miljoner kronor.

– Det är väl investerade miljoner, anser Stefan Larsson, som på söndag håller i en guidad tur när Säveåleden återinvigs.

Fikastopp i naturen

Promenaden startar på Floda station och slutar vid Hillefors grynkvarn, som samtidigt har öppet hus. På vägen sker ett fikastopp med musikunderhållning, signerad göteborgsduon Awilas, i Blåsippehavet.

– Vi får ju hoppas på bra väder och det är synnerligen vackert, speciellt i dess tider när både blåsippor och vitsippor börjar blomma. Jag kommer att berätta om fåglar och växter som vi ser och om åns laxar och ålar, som ju är heta potatisar just nu, säger Stefan Larsson.

På kommunen har fritidsintendenten Bo Backman arbetat hårt för att göra projektet möjligt och när man nu kommit i mål är han väldigt nöjd.

– Speciellt med bakgrund av det motstånd vi mött av olika organisationer med flera som helst velat ha haft marken orörd, säger han.

Bo Backman lyfter fram lättillgängligheten, där besökare kan stiga av pendeltåget på tre olika hållplatser i direkt anslutning till reservatet.

Flera olika aktörer har delat på kostnaden för upprustningen. Västkuststiftelsen har betalat 1,1 miljoner kronor, Lerums kommun och länsstyrelsen 900 000 kronor var, samt Naturvårdsverket 650 000 kronor. Dessutom har några privatpersoner bidragit med mindre summor.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det