Utbildar. Det var överfullt i missionskyrkan i Lerum när Christina Lundin och Bendetta Muttina talade om kvinnocentret i LungaLunga och vad menskoppen betyder för tjejer och kvinnor i Kenya. Foto: Carina Svensson

Deras projekt gör skillnad i Kenya

Lerum

Menskoppen förändrar liv i utvecklingsländer. Och tack vare Christina Lundin är Aspen Rotaryklubb med och hjälper kenyanska flickor och kvinnor till ett bättre liv.
I förra veckan arrangerade klubben en föreläsning där 18 000 kronor samlades in till projektet.

Det var när Christina Lundin, före detta redaktionschef på Lerums Tidning, arbetade som volontär på kvinnocentret i LungaLunga i Kenya som hon insåg vilket problem menstruationen kan innebära där. Många av tjejerna går inte till skolan när de har sin mens, vilket betyder att de missar upp till 20 procent av skolgången. Sanitetsprodukter som bindor är kostsamt, och det finns till och med de som prostituerar sig för att få råd. Men Christina hittade en annan lösning, menskopparna, och förstod vad de skulle kunna betyda.

Hon inledde ett samarbete med Ruby Cup, ett socialt företag som tillverkar menskoppar, som är gjorda av silikon och kan användas i cirka tio år. Ruby Cup har nu ett samarbete med Aspen Rotary, som har gjort projektet till sitt eget.

– Jag tänkte att ska det bli något riktigt bra av det här så måste jag få hjälp, så jag gick till min Rotaryklubb och frågade om klubben kunde ta sig an projektet, säger Christina.

Bengt-Olof Fagerström, dåvarande president i Aspen Rotary, har i en tidigare intervju förklarat att klubben länge hade letat efter ett internationellt projekt att engagera sig i.

– Nu har vi hittat ett som är lokalt förankrat och främjar utbildning, jämtställdhet, hälsa och miljö, sade han.

Varje menskopp kostar 120 till 130 kronor. De köps med pengar som samlas in i Lerum, genom bland annat försäljning av tygkassar. Kassarna sys i LungaLunga och fraktas sedan gratis till Sverige med hemvändande volontärer som har arbetat i kvinnocentret.

I förra veckan arrangerade Aspen Rotary en föreläsning där Christina, som är svårt sjuk i cancer, intevjuade Bendettah Muttina, grundaren till kvinnocentret i LungaLunga. Det var fullsatt och mer därtill i missionskyrkan i Lerum.

– Fantastiskt roligt, summerar Christina.

Både hon och Bendettah lyfte fram vikten av utbildning. Att tjejerna också går i skolan är väsentligt för framtida möjlighet för jämställdhet.

Förutom de 18 000 som samlades in under föreläsningen donerade en medlem i Lerums andra Rotaryklubb 10 000 kronor och dessutom samlade Christinas kör in 4 000 kronor.

– Det blir många menskoppar, som nu även ska delas ut på en skola i ett av de allra fattigaste områdena. Bendettah kommer att åka till skolan för att visa hur kopparna fungerar, och då ska hon även att undervisa tjejerna om vad som sker under puberteten, hon brukar också säga till dem att de har rätt att bestämma över sina egna kroppar. Hon är en fantastisk pedagog, konstaterar Christina.

Bendettah har varit i Lerum en vecka.

– Det har varit jätteroligt att ha henne här. Största behållningen var nog att Bendettah träffade mycket folk och fick många nya kontakter. För mig känns det viktigt att någon tar över projektet efter mig, både Jeanette Andersson och Jeanette Gynning har sagt att de är villiga att driva det vidare, och det känns jättebra.

Något annat som har varit roligt har varit att se Bendettahs reaktioner.

– Det var jättehäftigt att se på världen med hennes ögon. Hon var förundrad över allt vatten i Aspen och Säveån – som vi inte använder. Och när jag visade dammsugaren var hon väldigt undrande, hon hade inte sett en dammsugare tidigare, de använder sopkvastar.

Bendettah var på fyra möten tillsammans med Christina. Hon var även på Ljungviksskolan i Gråbo, och blev mäkta imponerad över hur det fungerade och såg ut där. Hon talade också på en träff arrangerad av Amzungo, som ordnar volontärresor till bland annat LungaLunga.

Grundarna av Amzungo, de före detta Lerumsborna Lisa Alfredsson och Jenny Åkerwall, hyllade Christina på Rotarys arrangemang. De konstaterade att hon har ett starkt engagemang och att det har betytt mycket att hon har stöttat dem.

– Du är en fantastisk person som inspirerar oss, förklarade de, och publiken instämde i hyllningen.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det