Foto: Daniel Elfvelin
Har repat sig. Katten Kakan är återställd efter att ha blivit träffad av en kula från ett luftgevär förra året. Förra veckan fick Jerry Börjesson åka till veterinären när familjens andra katt, Sigge, som blivit beskjuten.
Foto: Daniel Elfvelin
Har repat sig. Katten Kakan är återställd efter att ha blivit träffad av en kula från ett luftgevär förra året. Förra veckan fick Jerry Börjesson åka till veterinären när familjens andra katt, Sigge, som blivit beskjuten.

Båda familjens katter skjutna

Floda

När katten Sigge hade ont och bara ville ligga still körde familjen honom till veterinären. Smärtan berodde på två luftgevärskulor i kroppen.
– Det här är andra gången det händer, förra året blev vår andra katt Kakan också skjuten, säger Jerry Börjesson.

Det var en kväll i mitten av förra veckan som den vanligtvis så livlige Sigge bara ville ligga ner och familjen förstod att han hade ont. Jerry Börjesson körde katten till veterinären och besök där är dessvärre ingen ovanlighet.

– Han brukar ofta få stryk av de andra katterna som finns här runtomkring, säger han.

Men den här gången var grannkatterna oskyldiga. En röntgenundersökning visade två märken i form av luftgevärskulor, en i framkroppen och en i höger bakben.

När LT besökte familjen i villan på Brovägen i Floda i fredags var Sigge kvar hos veterinären i väntan på operation i måndags. Smygandes längs tomtgränsen fanns däremot familjens andra katt Kakan, som också blev skjuten förra året.

– Då trodde jag bara att det var ett pojkstreck, men nu tror jag att det är något annat. Jag misstänker att det är samma människa, som inte mår bra, eller som hatar katter. Det kan inte vara något annat än en person som är i psykisk obalans, funderar Jerry Börjesson.

I fredags gjorde hans sambo en polisanmälan.

– Sen förstår jag ju att man inte sätter in någon armada med poliser och letar på måfå och att chansen att få fast någon är minimal, säger Jerry Börjesson, som vill varna andra kattägare i omgivningen.

– Man är ju ganska maktlös, men det är bra att vara observant och åk till veterinären om du har en katt som verkar vara skadad, tipsar han.

David Hallberg, inspektör på Lerumspolisen, säger att man inte fått in någon liknande anmälan, åtminstone inte sedan han tillträdde sin tjänst för en månad sedan. Han påpekar dock att det inte är någon garanti för att beskjutningen är en enskild händelse.

– Det kan vara allt ifrån skott som slunkit iväg fel till någon som tröttnat på att skjuta på burkar och allt däremellan. Om det är det senare finns ju risken på att personen riktat in sig på just katter, säger David Hallberg.

Finns det något ni på polisen kan göra med en enstaka anmälan?

– Egentligen inte. Det enda jag av erfarenhet vet är att om det skrivs i tidningen så kan det rendera i ett och annat tips. Så det är bra att det uppmärksammas.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher