Att kunna lyfta tyngre vikter och få större muskler är det som motiverar Nicklas Holmén att träna. Foto: Daniel Elfvelin

Fler hänger i med sin träning

KOMMUNEN

Att komma igång med träningen är ofta enkelt. Det är några månader senare som den verkliga utmaningen kommer – att bibehålla motivationen. Men enligt kommunens gym är det allt fler som lyckas ha en kontinuitet i träningen.

I januari är det många som tar tag i nyårslöften om en hälsosammare livsstil och beger sig till gymmen. De som fortfarande fram på våren hänger i med sin träning har kanske lagt märke till att passen är mindre fullbokade och att konkurrensen om maskiner och skivstänger har minskat. Det är när träning på allvar ska bli en del av vardagen som många slutar.

Men allt fler tar sig över tröskeln som ofta infinner sig efter några månader. Det är i alla fall den samstämmiga bild som kommunens gym ger. Kunderna kommer i ett jämnare flöde över hela året och ekonomiskt är man inte längre lika beroende av det första kvartalet.
Emma Thun, på Actic i Lerum, berättar att man förr kunde halvera antalet gruppträningspass vissa perioder, medan man nu har samma utbud året runt. Även om passen är något fullare under januari och februari.

– Jag är kluven till att behöva använda det ordet, men det har blivit trendigt att träna. Det har blivit ett större fokus på hälsa och det är inte längre bara beach 2016 som gäller. Men något som blir trendigt kan också bli otrendigt igen och jag är rädd att det försvinner, säger Emma Thun.

I Form (tidigare Life) är det gym som procentuellt sätt har störst intäkter i början av året, cirka 60 procent under det första kvartalet. Men även här är skillnaderna mindre än tidigare.

– Det börjar bli lite färre som tränar, men det är inte alls som tidigare år. Det blir större kontinuitet för varje år, säger Hanna Bergenstråhle.

Också hon talar om träning som en trend och tror att sociala medier är en stor orsak till det ökade intresset.

– Det är både positivt och negativt. Det hjälper till att få fler att träna, men det kan också bli en hets, säger hon.

Till de som trots allt drabbas av vacklande motivation har gympersonalen flera tips: Ta med en kompis eller anlita en personlig tränare om du fastnat i utvecklingen. Men det kan också vara läge att skruva ner tempot. Många går ut för hårt.

– Det är många som går från ingen träning alls till träning alla dagar i veckan. Sätt istället som mål att träna två timmar i veckan och tänk att allt annat är bonus, tycker I Forms Jasmine Reimby.
Analysera orsaker

Emma Thun ger rådet att analysera varför det börjar bli svårare att få till träningspassen.

– Är det för att du inte ser några resultat, eller inte har några mål? Många blir sporrade av att ha ett lopp att träna inför eller vill klara 100 kilo i marklyft. En personlig tränare kan hjälpa dig att hitta tillbaka till motivationen, men i grund och botten handlar det om att gå tillbaka till dig själv och fundera på vad som fick dig att börja träna.

Gymmen arbetar på olika sätt för att få kunderna att fortsätta.

– Det vi kan göra är att göra det trevligt och skapa en relation med kunderna. Det ska vara en skön atmosfär och det ska kännas rent och fräscht, säger Hanna Bergenstråhle.

Actic har ett koncept där man kostnadsfritt erbjuder kunderna att tala om målsättning och träningsprogram. Detta följs sedan upp. Via datorn ser personalen frekvensen i träningen och avtar besöken kontaktar man personerna.

Upplever de er då som en obehaglig Big brother, eller ett gym med god service som uppmärksammar sina kunder?
– De flesta tycker det är positivt att vi stöttar, och när kunderna börjar säger vi alltid till dem att ”efter fyra veckor så kanske jag ringer”. Är det någon som inte vill ha något samtal så ringer vi självklart inte.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det