Åsa Lindam tillverkar en mängd olika prylar i plexiglas till hemmet och trädgården. Till stor del utgår hon från sådant som hon själv behöver.
Åsa Lindam tillverkar en mängd olika prylar i plexiglas till hemmet och trädgården. Till stor del utgår hon från sådant som hon själv behöver.

Plexiglas till trädgårdar

Näringsliv

Åsa Lindam tillverkar plexidekorationer till hem och trädgårdar.
Hon började med att tillverka sakerna till vänner och bekanta, sedan startade hon en webbutik och idag har hon ett tiotal återförsäljare runt om i landet.

– Jag tycker väldigt mycket om plexiglas, som är lätt att bearbeta, böja och gravera i. Det är ett fantastiskt material, som tål det mesta.
Sweet Signs är ett varumärke som registrerades för ett år sedan och drivs av familjeföretaget PE Gruppen AB. Idag sköter Åsa allt. Hon designar, tillverkar plexidekorationer, gör produktfotografering och kostnadsberäkningar och sköter dessutom marknadsföringen.
Tanken med dekorationerna föddes när Åsa ett år skulle ta bort julpyntet. Hon tyckte det var skrymmande och jobbigt att ta bort och förvara. Hon påbörjade arbetet med sina dekorationer och året därpå var de första färdiga – en snöflinga och en ängel som man enkelt satte upp på fönstret med en sugpropp. Vänner och bekanta uppskattade designen och enkelheten. Det fanns flera som hellre ville lägga tiden på att njuta och umgås än att plocka med otympliga dekorationer.
– Jag har två barn och två hundar så jag anser att utrymme och tid är dyrbart. Jag började därför tillverka dekorationer med ett stort fokus på användbarhet och hållbarhet.
– De ska vara enkla att sätta upp, flytta och förvara när man vill ställa undan dem.
Åsa är noga med att påpeka att hon inte är konstnär utan designer och hon har många idéer.
– Jag är en superkreativ person och mår bra när jag har mycket att göra.
– Mitt enda problem är tiden, som inte räcker till.

Åsa utgår alltid från sig själv och gör saker som hon själv vill ha. Ljusstakar som går att vika ihop, hängsmycken, fönsterdekorationer, pynt till olika högtider och fågelskrämmor.
– Förra året hade ett rådjur käkat upp alla våra tulpaner och då gjorde jag fågelskrämman.
– Blommor har aldrig trivts hemma hos mig, så då tillverkade jag dem i plexiglas.
Det finns inga gränser för vad Åsas fantasi kan åstadkomma. Inte minst hennes fågelskrämmor.
– Jag behövde fågelskrämmor i vår trädgård och kollade då på nätet vad jag kunde göra och fick vet att hängande cd-skivor skrämmer bort fåglarna.
– Men jag ville inte ha hängande cd-skivor i min trädgård, så då tillverkade jag mina egna.
Tidigare kunde man besöka Åsa i lokalen i Stenkullen, men idag är det mest ett lager. Hon arbetar på beställning och försöker att inte ha så mycket liggande. Och det är här som sakerna blir till.

Hon tycker det är kul att vara egen företagare, men ser värdet i att släppa de kreativa tankarna ibland.
– Jag tycker om att resa så vi åker bort med jämna mellanrum. Gärna långhelger till fjällen, Paris, London eller Berlin.
– Vi åker alltid tillsammans med barnen, så att vi kan uppleva saker tillsammans.
Åsa är född i Stockholm, men flyttade med familjen till Västerås när hon var i tonåren. Efter studietiden pluggade hon vidare i Göteborg och blev kostekonom. Hon har även pluggat och arbetat utomlands. När hennes pappa gick bort flyttade hon tillbaka till Västerås för att ta hand om sin mamma.
Det var också när hon bodde i Västerås som hon träffade sin blivande man Kalle i Göteborg. Hon var på krogen med sina väninnor, och där var han.
– Han är mannen i mitt liv och familjen är det viktigast för mig.
– För tre år sedan sa jag upp mig för att starta eget. Visst var det lite osäkert, men jag är av åsikten att det ordnar sig och det gör det också.
Nyligen blev Sweet Signs uttagen till Nordic Buzz 2016 tillsammans med ett 20-tal andra företag. Syftet är att stödja nystartade och kreativa företag att växa och bli lönsamma.
– Jag har under de senaste åren letat efter en mentor som kan guida mig i en bransch som jag inte kände till sedan tidigare.
– Att jag blev uttagen är ett fint erkännande på att produkten är gångbar.
– Jag har ett drömjobb och känner mig förnöjsam.

  • ANN-CHARLOTTE EDGAR
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher