• Foto: Daniel Elfvelin
  Nyebrotäppan, Maria Samuelsson, ideell trädgårdsarbetare.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Nyebrotäppan, trädgårdsdesignern Karin Berglund.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Nyebrotäppan
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Nyebrotäppan, Karin Hvit, koordinator.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Frödingslunden
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Frödingslunden

Snart invigning för nya trädgårdar

Lerum

En sammansvetsad, arbetsvillig grupp ledd av trädgårdssveriges motsvarighet till Zlatan. Det har bäddat för en medeltidsinspirerad oas i Nyebroparken, och intill Frödingsbron håller ytterligare en trädgård på att växa fram.

På lördag startar Växt-
rumsveckan och då sker också invigningen av Lerums två nya offentliga trädgårdar, Nyebrotäppan och Frödingslunden. LT gör ett besök under slutspurten i Nyebroparken. Trädgårdsdesignern Karin Berglund står i den soldränkta trädgården och drar handryggen genom en blanksvettig panna. Under hela torsdagen har hon placerat ut plantor som snart ska grävas ner i jorden.

– Det här kommer att bli görfint, det kommer att bli så bra, säger hon och sveper med blicken över trädgården.

Den har ett historiskt tema och är en så kallad Mariaträdgård, omgärdad av ett trästaket. Karin är nöjd över den dunge som står i ena hörnet och som gör platsen mer ”osymmetrisk och spännande”. Visuellt börjar trädgården att ta ordentlig form, och snart ska den även fyllas med en doft från gammaldags luktärtor som ska planteras på sex ställningar.

Var det den här trädgården du hade i huvudet när du planerade i vintras?

– Ja, typ. Vissa kompromisser har man ju fått göra, men det hör ju till, säger Karin.

Faktum är att det har blivit betydligt bättre än hon någonsin kunde tro när arbetet drog igång i våras.

– Då trodde jag inte att det skulle bli något alls. Platsen är underbar, men marken bestod ju av tung lera och ogräsåker. Vilket jobb alla har gjort.

Innan Karin Berglund tar en välförtjänt kafferast går hon igenom arbetet med Karin Wall, först på plats av de sammanlagt 20 ideella trädgårdsarbetarna som deltar i projektet. Med vattenslangen i handen får Karin Wall noggranna instruktioner om vilka växter som ska vattnas, och vilka som inte ska vattnas. Närmare bestämt vilka växter som Karin Berglund ”blir galen” om de får vatten på sig.

Trädgårdszlatan

Karin Wall ler och gör sedan en teatraliskt förfärad min. Nyebrotäppans trädgårds-
designer, med flertalet böcker i bagaget, har under hela våren gjort ett stort intryck.

– Det har varit ett unikt tillfälle att få jobba med en trädgårdskändis, lite som att få spela fotboll med Zlatan, säger Karin Wall.

Karin Hvit, som varit koordinator för projektet, beskriver Karin Berglund som öppen, rolig och ödmjuk.

Öppen och ödmjuk, kanske taskigt att jämföra henne med Zlatan då?

– Men hon är också perfektionist, precis som Zlatan som alltid vill vara bäst. Man kan få flytta på grejerna om hon inte är nöjd. Hon är väldigt noggrann, men rolig att jobba med, tycker Karin Hvit.

Maria Svantesson är nästa trädgårdsarbetare på plats. Innan hon ställer sig på knä och börjar skära i en markduk plockar hon fram mobilen och tar några bilder till Växtrums blogg.

– Vi ska utlysa en tävling nu där folk får gå in och gissa hur många säckar jord och kogödsel vi använt. Vinsten är Karins nya bok, Det var en gång en trädgård, berättar hon.

Både Maria Svantesson och Karin Wall njuter över att få vara med i projektet.

– Det jag tycker känns viktigast är att få ge något till Lerums kommun. Det är mycket jobb, men det ger mycket glädje och skratt, säger Maria, som är fascinerad av den teamkänsla som infunnit sig.

– Trots att vi aldrig träffats innan så samarbetar vi som om vi aldrig gjort något annat.

Lite längre upp längs Säveån håller även årets andra offentliga trädgård, Frödingslunden, på att växa fram. Där har man stött på ännu hårdare yttre förhållanden än i Nyebroparken.

Stenhård mark

– Marken var stenhård där dagiset legat. Det gick inte att gräva så det är därför vi har lådor istället. Vi fick ta hjälp av en entreprenör för att överhuvudtaget kunna gräva hål, förklarar Karin Hvit.

Frödingslundens designer André Strömqvists idé är att skapa en hyllning till trädgårdsmästerierna som förr låg längs med ån. Intill de fem odlingslådorna ligger en konstruktion som ser ut som ett växthus utan glas. Med tiden kommer växter att slingra sig runt konstruktionen, som ska ge en lummig djungelkänsla.

Den som promenerar runt Säveåpromenaden kan nu även titta på förra årets Växtrumsplatser. Aluddens trädgård, designad av Hannu Sarenström, är planerad för att växa upp på nytt varje år, och i början på den här veckan återskapades även trädgården på Brobacken, som designats av Simon Irvine.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det