• Foto: Daniel Elfvelin
  • Foto: Daniel Elfvelin
  • Foto: Daniel Elfvelin

Unga konstelever ställer ut i Oslo

Lerum

Trots att det Internationella barnkonstmuséet i Oslo är fyllt med hundratusentals bilder från hela världen är bidragen från grannlandet få. Bilderna från konsteleverna på Lerums kulturskola togs därför tacksamt emot, och nu utgör de en egen utställning.

Ann-Kristine Martinsson Knuts har under många år varit en återkommande besökare på Oslos barnkonstmuséum. Och ända sedan hon startade konstverkstaden på Kulturskolan i Lerum för 14 år har hon haft en dröm att ta med sina elever dit.

– När jag senast åkte till muséet i oktober hade jag med mig några bilder från eleverna och de blev jätteglada. Det är konstigt, men även om de har över 300 000 bilder arkiverade från hela världen så är det väldigt få från Sverige, berättar Ann-Kristine.

På muséet frågade man efter fler bilder och Lerumsungdomarnas alster på temat kärlek, vänskap och gemenskap har nu fått en separat avdelning.

– Det tror jag inte att någon svensk grupp har haft tidigare, säger Ann-Kristine.

Den 29 maj blir den efterlängtade resan av. Med en chartrad buss åker då konstläraren tillsammans med 34 barn och 24 föräldrar till Oslo.

– Det känns väldigt kul att vi har gjort det här tillsammans och att de blev så engagerade att vi till och med fått göra en egen utställning, säger Ida Udd, en av eleverna.

– Det är coolt att ha sina saker på ett muséum, det är ganska häftigt, tillägger Leia Magnusson.

Elevernas tolkningar resulterade i bilder med allt ifrån ett kärleksfullt par till människan med sin bästa vän, hunden. Hanna Zachrisson valde att ta ställning för antirasism.

– Jag gjorde ett jordklot med en massa människor i olika hudfärger som står hand i hand runt jordklotet, berättar hon.

Temat för Osloutställningen var en i raden av projekt. När LT besöker eleverna i lokalen på Dergårdsgymnasiet sitter en grupp med tjejer lutade över halvfärdiga armband, och vid bordet bredvid sitter Emanuel Sjölin med blicken koncentrerat fastnaglad på en figur som han målar i guldfärg. Figuren föreställer Poseidon och blir den andra grekiska guden som ska pryda vardagsrummet hemma.

– Först gjorde jag en gubbe som jag satte ett glas i handen på och sen en vinflaska. Då tänkte jag på Percy Jackson och kom på att det skulle vara vinguden Dionysus, säger han.

Intresset för konstverkstaden är stor. 51 barn står på kö och ibland slutar inte mer än en handfull elever varje termin.

– Det är så skönt att få komma hit och komma in i sin egen värld, säger Ida.

För Hanna är måndagseftermiddagarnas skapande höjdpunkten i vardagen.

– Jag tycker att det är en sån skön start på veckan, att få komma hit och göra det man tycker bäst om, det är de bästa 1,5 timmarna på hela veckan.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det