• Foto: Peter Welling
    Karin Forsberg tar emot Smilla Jendman.
  • Foto: Peter Welling

Gråbogympan växer snabbt

Gymnastik

Gråbogympans artistiska gymnastik har vuxit fort. Nu är det bortåt 190 medlemmar i den avdelningen, och kön till verksamheten blev så lång att klubben beslutade att stänga den.

Gråbogympan har fått bättre förutsättningar, sedan kommunen och stiftelsen Göteborgs Barnhus gått in och hjälpt till med att skaffa lämpliga redskap till den tidigare ganska barskrapade idrottslokalen i Lekstorpsskolan. Till gymnasternas behov finns en rejäl långmatta och mindre varianter av mjuka mattor, hög och låg bom, och en ny trampett.

– Nu känns det mycket mer som en gymnastikhall. I övrigt är det ganska spartanskt. Bänkarna är till exempel väldigt slitna. Dom tas bort en efter en när dom blivit för dåliga, och det kommer inga nya, säger tränare Karin Forsberg.

– Vi vill ge våra gymnaster samma möjligheter som de andra gymnastikbarnen i Sverige. Nu kan dom känna igen sig när dom tittar på Youtube, dom ser samma satsbrädor och andra redskap som dom har hemma.

Fler träningstider

Man har också kunnat utvidga träningsverksamheten, som tidigare bara fanns på lördagar, till träning även på torsdagar.

Föreningen har nu nära 200 barn i åldrarna 3 till 13 år. De flesta, cirka 100 av dem, är mellan 3 och sju år, en ålder då inga bidrag ges från kommunen. De övriga, ett 90-tal, är 8-13 år.

– Vårt mål är att få en grupp med ungdomar mellan 13 och 18 år så småningom. Vuxenträningen kan börja från 13 års ålder.

– Gymnastik är den snabbast växande sporten i Sverige. Det märks till exempel i Stadium Sportscamp som börjar nästa vecka för många olika sporter, och håller på i fyra veckor, säger tränaren.

– Där har gymnastiken 80 platser per vecka, och alla fyra veckorna fylldes på en gång, innan någon annan sport ens lyckats fylla sin första vecka.

LT var på plats en lördag i maj, strax innan träningen skulle sluta för säsongen med en uppvisning för föräldrarna. Barnen tränade disciplinerat och glatt, värmde upp med joggning, hopp och lite lekfull styrketräning, blandad med övningar för rörlighet.

Sedan följde övningar från friståendeprogrammet, nedrullning från handstans, mjuka övergångar till handstående, rondart med eller utan flickflack. Det senare var för några få särskilt avancerade.

Glada barn

Man kunde riktigt se glädjen över att få visa upp allt nytt man lärt sig lysa ur barnens ögon. Fastän det är en individuell sport finns det många tillfällen att vara glada tillsammans.

– Alla blir glada och gratulerar när någon lärt sig behärska en ny övning, säger Karin.

Men vad lockade barnen till träningshallen från början?

– Det är kul. Jag började när jag följde med min kompis Annelie till gympan. Men hon har slutat, och jag har fått flera nya kompisar här, säger Moa, som nyss genomfört sin första tävling någonsin.

– Det är roligt att bli bra på alla nya saker, säger kompisen Isabelle, vars mamma fick höra talas om Gråbogympen, sedan dottern tränat lite på annat håll tidigare.

Avigsidan med att syssla med en populär sport är att det snabbt uppstått en kö till de relativt få platser som finns lediga.

– Vi stängde kön när vi hade fått 125 som väntade. Det är synd att ge barnen förhoppningar som kanske inte kan infrias, och det tar också tid när de köande hör av sig för att kolla om det rör på sig i kön. Nu ska vi öppna kön igen och se om det kan bli lite nya platser till nästa vår.

Stöd från föräldrar

Karin Forsberg, Caroline Klingener och Ulrika Yngvik är tränare, som nu fått förstärkning av Lisa Göthberg och Katja Johnson, och man fyller på med att ta hjälp av föräldrar enligt ett rullande schema, två föräldrar per träning, och varje föräldrapar lägger två dagar per säsong.

De får även lite undervisning så de kan hjälpa till under träningspassen, då det kan behövas flera mottagare för att få det hela att rulla på snabbt och friktionsfritt.

– Föräldrarna måste vara aktiva för att det ska fungera. Det är tungt och tar tid att ta fram och ta bort redskapen vid träningarna. Men det är också en bra social grej för föräldrarna, som får chansen att träffa andra med gymnastikintresserade barn.

– Vi har också börjat att utbilda de äldre barn som är intresserade, för att kunna säkra ledarbehovet även på sikt, och ge klubben större chanser att finnas kvar länge, säger Karin Forsberg.

– Vi försöker få mer träningstider, men det är svårt att få så mycket som vi behöver, eftersom det är många som vill åt tiderna i dom små hallarna. På sikt skulle det vara önskvärt med en egen hall.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det