• Foto: Daniel Elfvelin
  • Foto: Daniel Elfvelin

Mindfulness är Daniels hjälp när det stormar i huvudet

Lerum/gråbo

LERUM/GRÅBO: När de negativa tankarna kommer attackerar de med full kraft. Med hjälp av mindfulness lär sig Daniel Magnusson att hantera dem. Det sker inte med hjälp av en sköld, utan genom att omfamna tankarna med öppna armar.

I sittande ställning med rak rygg, slutna ögon och djupa andetag tar Daniel Magnusson med hjälp av hörseln in det som händer runtomkring. Ibland är ljudet från fåglarna harmoniskt kvittrande, ibland skrikande, irriterande. Ibland uppfattar han vattnet i sjön intill som stilla, kluckande, ibland som piskande, rytande.

På samma sätt fungerar tankarna i Daniels huvud. Ibland infinner sig ett lugn, men allt för ofta blåser det upp till storm. Och precis som Daniel lärt sig att acceptera omgivningen som den är, blir han allt bättre på att acceptera sina tankar.

Det här är en av de mindfulnessövningar som han ständigt återkommer till och som de bästa stunderna ger en känsla av eufori i flera dagar. Av olika anledningar har Daniel under hela uppväxten gått hos psykologer och kuratorer. Vid upprepade tillfällen har han fått tipset att testa mindfulness. Ett tips som han viftat bort utan att ta det på allvar. Fram till i höstas då han såg en dokumentär på tv.

– Jag tänkte ”shit”, jag såg vilka positiva effekter de fick och tänkte att ”tänk om jag kan få samma effekt” säger han.

Därefter kom Daniel snabbt igång. Han gjorde research på nätet och laddade ner en app med övningar. Med hjälp av övningarna får han hjälp att hantera de negativa tankar som annars lätt får fäste och maler i huvudet.

– Till exempel om jag ska ha en redovisning i skolan så stressar jag upp mig, ”tänk om jag glömmer av vad jag ska säga, eller om jag säger fel”. Det handlar mycket om att möta såna tankar och känslor. Nu kan jag lugna mig själv med att det inte finns någon annan som vet vad det står i manus och jag accepterar också att jag är orolig, tänker att det är okej.

Daniel utövar mindfulness två gånger i veckan och en gång i veckan har han börjat leda en grupp på Lerums gymnasium, där han pluggar andra året på det estetiska programmet. Intresset så här långt har varit svalt, men han hoppas på att nå ut till fler.

– Det kan vara bra med lite stress och att få upp adrenalinet ibland. Men att stressa sig igenom varje dag, nej, nej, nej! Jag ser folk hela tiden med axlarna uppe vid öronen som skyndar sig fram genom livet.

– Jag vet att skolan är ett helvete för många. Många är stressade och jag vill förmedla lugnet.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det