Foto: Daniel Elfvelin
Polisens bombgrupp kunde inom loppet av en kvart konstatera att väskan med den misstänkta bomben inte innehöll något farligt.
Foto: Daniel Elfvelin
Polisens bombgrupp kunde inom loppet av en kvart konstatera att väskan med den misstänkta bomben inte innehöll något farligt.

Misstänkt bomb var en attrapp

Floda

En väska med en misstänkt bomb i fick polisen att skicka sin bombgrupp till en lägenhet vid Floda Allé i fredags. Gruppen kunde snart konstatera att väskan bara innehöll attrapper.

Det var vid 10.30 som polisen och Kronofogden hittade väskan med den misstänkta bomben i. Detta i samband med att en person skulle vräkas.

Väskan stod placerad utanför personens ytterdörr på en loftgång, och i den låg ett föremål som såg ut som en handgranat, misstänkt sprängmedel och en bomb. Samtidigt som bombgruppen kallades till platsen evakuerades personerna i lägenhetslängan. Polisen beslutade sedan att öka säkerhetsavståndet Man spärrade av ett ännu större område och upprättade en samlingsplats vid Floda Lada.

12.44 började bombgruppen att undersöka väskan och en kvart senare kunde man konstatera att den bara innehöll attrapper.

Det var ett stort pådrag med både polis, räddningstjänst och ambulans på plats, men vid 13.30-tiden är det mesta som vanligt igen i området. Ett par barn gungar på lekplatsen och byggjobbare fortsätter med sitt arbete.

Några poliser finns kvar liksom en samling åskådare som tittar på när lägenheten töms. En kvinnlig granne möttes av avspärrningarna efter att ha varit ute på ett ärende.

– Jag såg hur de lastade in grejer i en flyttbil när jag gick hemifrån. Sen när jag kom tillbaka var det avspärrat. Jag blev lite chockad och undrade vad det var frågan om. Polisen sa att de hade hittat några farliga saker och att det kunde ta några timmar.

När hon nu fått återvända till sin lägenhet känner hon sig rätt lugn.

– Man tror ju inte att något sånt här ska hända i Floda, men det kan ju hända var som helst, konstaterar hon.

Också en manlig granne fick vänta utanför avspärrningsbanden när han kom hem.

– Jag känner killen mycket väl och jag vet vad det var, att det var totalt ofarligt, och det försökte jag förklara för polisen. Det här blev väldigt överdramatiserat, tycker han.

Mannen som skulle avvisas var inte hemma när lägenheten tömdes. Han är tillsvidare misstänkt för hot mot tjänsteman och vapenbrott. Polisen hittade även ett enhandsvapen som skickats på teknisk undersökning.

– Men mycket tyder på att det också var en attrapp, säger David Hallberg, ansvarig handläggare hos Lerumspolisen.

Han förklarar att det finns många falska kopior på marknaden som är förvillande lika riktiga vapen, och även om alla föremålen visar sig vara attrapper kan misstanken om hot mot tjänsteman kvarstå.

– Frågan är om väskan ställts där för att skrämmas, eller om han bara lagt den där av någon annan anledning. Det får utredningen visa och vi får prata med honom själv, säger David Hallberg.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher